Baby's en peuters krijgen nog te vaak antibiotica

23 augustus 2016
Eén op de twee kinderen jonger dan 3 jaar krijgt minstens één keer per jaar antibiotoca. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen die Het Nieuwsblad kon inkijken. Vaak zijn die medicijnen niet eens nodig. Experten waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen op latere leeftijd.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten een analyse van het medicijngebruik in 2014 bij 70.403 kinderen jonger dan 3 jaar. Daaruit blijkt dat nog steeds de helft van die kinderen minstens één keer per jaar antibiotica toegediend krijgt.

In vergelijking met onderzoek van zo'n tien jaar geleden is een dalende tendens merkbaar. In 2005 en 2006 kreeg nog zeventig procent van de kinderen jonger dan 3 antibiotica. Maar deze recente cijfers blijven verontrustend, zeggen de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Onze consumptie ligt drie keer hoger dan in Nederland en twee keer hoger dan in Duitsland", zegt Ann Ceupens, directeur van de studiedienst van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Geduld

Ze vragen dokters, maar ook ouders om jonge kinderen niet te vaak antibiotica te geven. Kinderen van die leeftijd kampen vaak met luchtweginfecties. Artsen schrijven dan vaak antibiotica voor, ook al zijn die niet eens nodig of helpen ze bovendien niet.

Experts wijzen er op dat als een kind alleen hoest en geen koorts heeft of kortademig is, antibiotica niet nodig zijn en geduld uitoefenen volstaat. "Maar dokters nemen vaak het zekere voor het onzekere, als ze moeilijkheden hebben om het onderscheid tussen een virale en een bacteriële infectie te onderscheiden", zegt longarts Kris De Boeck (UZ Leuven) in Het Nieuwsblad. Niet zelden geven ze dan toch antibiotica op verzoek van de ouders.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor duidelijkere richtlijnen voor artsen in verband met antibioticagebruik. Want bij overmatig gebruik op jonge leeftijd is er gevaar voor chronische ziekten op latere leeftijd, zoals astma en obesitas, omdat antibiotica de darmflora blijvend kunnen aantasten.

Diabetes

In verband met antibiotica is overigens net nieuw Amerikaans onderzoek gepubliceerd (in Nature Microbiology) dat een mogelijk verband aantoont tussen antibioticagebruik in de kindertijd en de ontwikkeling van diabetes type 1, met de darmflora als onderliggende oorzaak.

Door onderzoek op muizen ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat herhaalde doses antibiotica de darmflora ingrijpend veranderen en de behandelde muizen twee keer zo vaak type 1 diabetes kregen dan niet behandelde muizen van dezelfde soort.

 
Bron © deredactie.be

Beluister ook het interview in De Ochtend:

Radio 1 Select