Baccara-zangeres María Mendiola ('Yes sir, I can boogie') overleden

12 september 2021
De Spaanse zangeres María Mendiola, een van de twee zangeressen van de groep Baccara, is op 69-jarige leeftijd overleden. Baccara scoorde in de jaren 70 een monsterhit met het disconummer 'Yes sir, I can boogie'. Afgelopen zomer nog haalde het liedje opnieuw de hitlijsten als onofficieel themalied van het Schotse nationale voetbalteam tijdens Euro 2020.

Voor ze bekend werden als Baccara, traden María Mendiola en Mayte Mateos op als flamencodanseressen voor toeristen op het Spaanse eiland Fuerteventura. Daar werden ze in 1976 ontdekt door een Duitse platenbaas. Een jaar later zongen ze de disco-oorwurm "Yes sir, I can boogie" wereldwijd de hitlijsten in.

Met 'Yes sir, I can boogie' bereikte Baccara als eerste Spaanse groep de nummer 1 in de Britse hitparade. De single ging 18 miljoen keer over de toonbank.

Baccara zong een mengeling van pop en disco, met een vleugje flamenco, in een Engels met een Spaans accent. María Mendiola was de enige van de twee zangeressen die Engels sprak. Bij optredens waren de dames telkens in dezelfde kleur gekleed, Mendiola in het wit, Mateos in het zwart.

Een jaar na 'Yes sir, I can boogie', was er ook 'Sorry, I'm a lady' en in 1978 nam Baccara voor Luxemburg deel aan het Eurovisiesongfestival met 'Parlez-vous français'. De groep werde zevende.

Van het Eurovisiesongfestival naar Euro 2020

In 1982 was het mooie liedje voorbij. Mendiola was naar de rechter gestapt over de opnames van een nieuw nummer, waarop ze niet genoeg te horen was. Ze keeg van de rechter gelijk. Het nummer werd opnieuw gemixt en uitgebracht, maar had geen succes. De platenmaatschappij weigerde daarop hun contract te verlengen.

Baccara spatte uit elkaar en Mendiola en Mateos gingen solo verder. De twee zangeressen zouden volgens de Spaanse media sinds hun breuk niet meer met elkaar gesproken hebben. Ze richtten elk nog hun eigen versie van Baccara op, maar die haalden nooit de successen van weleer.

Afgelopen zomer haalde 'Yes sir, I can boogie' opnieuw de hitlijsten als het onofficiële themalied van de Schotse nationale voetploeg tijdens Euro 2020. "Ik ben ontroerd dat het liedje na zoveel jaar nog altijd deel uitmaakt van het leven van mensen", zei Mendiola. "Ik dacht nooit dat ik nog in de hitlijsten zou staan. Ik ben niet jong meer, maar het toont blijkbaar dat I can still boogie".

Bron: vrtnws.be