Back to the roots

28 september 2017
Dee Dee Bridgewater Memphis
Dee Dee Bridgewater grijpt met haar nieuwe album terug de muziek uit haar kinderjaren. Geografisch zit de Amerikaanse terug in de Mississippi Delta, in de mythische stad Memphis, waar het voor haar en voor de hele Amerikaanse rock allemaal begon.

Dee Dee Bridgewater (67) was nog een kind toen haar ouders met haar verhuisden van Memphis, Tennessee naar de noordelijke staat Michigan. Maar het is wat met die stad Memphis: eens de sound van de rhythm & blues en de vroege rock 'n roll in je bloed zit, geraak je daar nog moeilijk van verlost.

Na een carrière van een halve eeuw (zangeres, actrice en pedagoge Bridgewater heeft Grammies en Tony's op de schouw staan) is het een waar plezier om Dee Dee Bridgewater (echte naam: Denise Eileen Garrett) bezig te horen in een album met songs die haar als kind en als meisje muzikaal gevormd hebben: Hound Dog, Don't Be Cruel, Try A Little Tenderness, The Thrill Is Gone

De songs ademen de vintage sfeer van de fifties en de sixties en Bridgewater ging ze opnemen in de studio's van Memphis-legende Willie Mitchell (Hi Records, Al Green, zie ook Axelle Red). Dee Dee wilde uitdrukkelijk géén jazz album maken, muzikanten kregen zelfs de instructie om niet te swingen. Een harde tante, inderdaad, als het op muzikale finesses aankomt.

Een diva van de jazz goes rock & roots.

Radio 1 Select