Balans heenronde: "Antwerp is aanwinst, maar STVV was nog straffer"

12 november 2018
Na 15 speeldagen maakt Peter Vandenbempt een balans op van de heenronde. De top 5 en het ontslag van Yannick Ferrera komen aan bod in zijn wekelijkse analyse.

Heenronde Genk was geweldig, Club moet alert zijn

De heenronde van Racing Genk was op alle vlakken geweldig: heel veel goede matchen, met aanvallend voetbal, veel lof gekregen, nog op drie fronten actief en de verdiende herfstkampioen.

Tegen Moeskroen was het gewoon niet goed. Geen tempo, veel balverlies en evengoed had Genk verloren, want doelman Vukovic was de beste man. Meer dan een punt verdiende Genk daar niet.

Bij Club Brugge is er iets meer reden om alert te zijn. Na de tegengoal van Charleroi was er iets te veel verval. Te veel spelers bleven individueel onder de norm. Zo is er de laatste weken op zijn minst toch veel wisselvalligheid. Club was nog goed tegen Genk en in Monaco, maar acteerde heel middelmatig tegen Sint-Truiden en Waasland-Beveren.

Als je van je laatste 11 matchen maar 3 kan winnen, dan is dat niet bepaald geweldig wat de cijfers betreft. Bovendien was er ook de uitschakeling in de beker tegen Deinze. Maar oké, de Champions League was na de 0 op 18 dé prioriteit. Daarin heeft Club het op het vlak van spel en punten wel prima gedaan.

De balans van de heenronde bij Anderlecht is negatief

Dat de kritiek op Anderlecht de laatste weken te hard zou zijn geweest, vind ik niet. De balans na de heenronde is gewoon negatief: een blamage in de beker tegen Union, na 4 duels uitgeschakeld in een bescheiden groep in de Europa League. Dat is toch een kaakslag voor het fiere Anderlecht.

In de competitite kan het wel tevreden zijn over de kleine kloof met Club en Genk, maar niet met het gebrek aan niveau, kwaliteit en spektakel in te veel matchen. In vergelijking met Club en Genk zijn er wel een aantal geldige excuses. Ze moesten een totaal nieuwe ploeg bouwen, terwijl de club in transitie was, er waren heel veel blessures en er was de min of meer mislukte transferperiode.

Die conclusie heeft nu ook Marc Coucke getrokken. Er is iets te veel middelmaat, gebrek aan persoonlijkheid en kwaliteit in bepaalde compartimenten. In januari moet paars-wit fors corrigeren. Als je dat allemaal optelt, dan kan ik me voorstellen dat Vanhaezebrouck gezien de omstandigheden denkt dat de opgelopen schade in de competitie nog erg meevalt.

STVV presteert nog straffer dan Antwerp

Antwerp en Sint-Truiden staan netjes in de top 6. Over de laatste match van Antwerp op KV Oostende zullen we het even niet hebben, want het was erg en onbegrijpelijk hoe de ref en de VAR hebben staan knoeien in het nadeel van KVO.

Los daarvan is Antwerp een aanwinst voor ons voetbal. Dat was vorig jaar al zo en dit jaar nog meer. Ze hebben een zeer sterke en evenwichtige kern. Alles zit er wat in. Ervaring en jong talent, techniek en fysiek geweld. Ze kunnen aanvallen en verdedigen. En ze beschikken over een heel sluwe trainer. De thuismatchen zijn altijd een belevenis.

Maar wat mij betreft is wat STVV heeft gepresteerd nog straffer. Mooi, verzorgd, positief proberen te voetballen in bijna alle matchen en een paar leuke ontdekkingen uit Japan. Voorin en achterin.

Dat gebeurt aan de hand van een slimme trainer. Marc Brys is iemand die vaak goede keuzes maakt en tactisch de tegenstander al een keer weet te verrassen. Ze staan verdiend in de top 6 en wat mij betreft heeft Brys van alle trainers de beste prestatie geleverd.

Feit is dat het met carrière van Ferrera niet goed gaat

Het ontslag van Yannick Ferrera dit weekend was niet de grootste verrassing. De club had vorige week al contact gezocht met een opvolger. Dat wijst erop dat ze het vertrouwen op lange termijn min of meer verloren waren. De prestatie tegen Cercle Brugge gaf het bestuur de gelegenheid om Ferrera te ontslaan. Tenzij de onderhandelingen nog afspringen, zal Bob Peeters de nieuwe coach worden.

Collega’s die Waasland-Beveren veel beter volgen dan ik, wijzen toch vooral naar de totaal mislukte transferperiode. Als je maar 1 keer wint in 15 matchen, dan is dat onvoldoende. Waasland-Beveren was een moeilijk te kloppen ploeg, hoorde je van tegenstanders. Alleen de kwaliteit aan de bal was onvoldoende. Het bestuur heeft geoordeeld dat er veel beter te doen valt met deze kern. Dat zullen we dan de volgende weken moeten zien.

De realiteit is dat het met de carrère van Ferrera niet goed gaat op dit moment. Alweer ontslagen. Ferrera, dat was toch een jonge wolf, een soort hemelbestormer, die bij STVV en later bij Standard overtuigd was van zijn kwaliteiten en zijn gelijk. Ik denk dat hij echt wel een goede trainer is, maar na een aantal ontslagen zal hij toch even moeten wachten op een nieuwe kans, vrees ik.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'