Ballads & Folk songs van de saxofonist van Supertramp

4 oktober 2020
John Helliwell Challenge records
John Helliwell, de saxofonist van Supertramp, tekent voor een intiem en intens folk album. Ballads en folk songs in een kleine intieme setting.

John Helliwell (1945) speelde in een vorig leven de saxofoonpartijen in de band Supertramp. Met albums zoals Crime of the Century en Breakfast in America was Supertramp in de jaren 1970 en 1980 wereldwijd een fenomeen, net zoals Genesis en Pink Floyd dat toen waren. Britse bands die moeiteloos de hele westerse wereld veroverden. 

Supertramp in de 70's
Supertramp in hun topdagen eind de jaren 1970. Midden: componist Rick Davies en rechts: de andere componist Roger Hodgson. Tussen hen in: John Helliwell.

Helliwell speelt nog steeds tenor- en sopraansaxofoon en combineert zijn saxklank op zijn nieuwe album Even Open Door met een Hammond orgel en een strijkkwartet. "Allemaal organische warme klanken van echte instrumenten in handen van echte mensen", zo vertelt Helliwell in zijn interview voor Radio 1. Het repertoire bestaat uit folk songs en traditionals (Waly Waly, The Ballad of the Sad Young Men, The Wayfaring Stranger ) en een paar bewerkingen van Supertramp songs (If Everyone Was Listening, Ever Open Door ).

HERBELUISTER hier het interview in Time Out