Bang afwachten voor ING - Michaël Van Droogenbroeck

3 oktober 2016
Bank-verzekeraar ING maakt straks meer dan waarschijnlijk een grote herstructurering bekend waarbij onvermijdelijk ook heel wat jobs zullen sneuvelen. Hoeveel jobs precies er zullen verdwijnen is nu nog onduidelijk, maar de meest pessimistische voorspellingen gaan tot 4.000 jobs.
Vooral het kantorennet van ING (en dat van dochter Record bank) dreigt in de klappen te delen. "Digital first", alles op alles voor het digitaal bankieren, wordt meer dan ooit het credo bij ING.

Op dit moment werken er in ons land bij ING nog ruim 8.100 mensen, dat zijn er al zowat 1.000 minder dan enkele jaren geleden. Maar morgen dreigt ING echt met de hakbijl door het personeelsbestand te gaan.

Om zeven uur start een bijzondere ondernemingsraad, waar de vakbonden worden ingelicht. Naakte ontslagen lijken onvermijdelijk, in het kantorennet maar mogelijk ook bij de centrale diensten van de bank. ING heeft op dit moment ruim 700 kantoren in ons land, de meeste in eigen beheer. Daarvan zal een groot deel moeten sluiten, anderen zullen wellicht als zelfstandig agentschap doorgaan.

Ook bij dochter Record Bank is morgenvroeg een extra ondernemingsraad gepland, mogelijk om een fusie van het kantorennet met dat van ING aan te kondigen. Record Bank heeft vandaag ruim 400 kantoren in ons land.

De herstructureringen bij ING hebben meerdere redenen. Door de extreem lage rente staan de winstmodellen van banken en verzekeraars onder druk. Dat in combinatie met de toenemende digitalisering, waarbij steeds meer klanten bankieren via de smartphone of de computer (en dus steeds minder via het klassieke bankkantoor) en de stijgende kosten door de strenge regelgeving zorgt voor die ongeziene maatregelen om zo de winstniveaus op peil te houden.

ING zet internationaal trouwens ook mee de toon in die digitalisering. In haar thuisland Nederland heeft ING nog amper 250 bankkantoren. Maar ook daar, net als in de andere landen waar ING actief is, is de kans groot dat er straks bijkomende besparingen worden aangekondigd.

De Nederlandse vakbonden zouden aanvankelijk zondagavond al worden ingelicht op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam, maar dat is intussen uitgesteld tot vandaag.

 Michaël Van Droogenbroeck op deredactie.be