Bannon: "Presidentschap dat Trump en ik wonnen, is voorbij"

19 augustus 2017
Steve Bannon, de controversiële voormalige raadgever van Donald Trump die gisteren de laan uitgestuurd werd, blijft vechten voor de Amerikaanse president. Dat zei hij in een eerste reactie na zijn vertrek uit het Witte Huis. Maar: "het presidentschap waar we voor gevochten hebben en gewonnen hebben, is voorbij". Bannon is onmiddellijk aan de slag gegaan bij Breitbart News, de rechts-populistische site waar hij eerder werkte.

Bannon (63) leidde de kiescampagne van Donald Trump en werd na de presidentsverkiezingen diens topstrateeg en hoofdadviseur. Een van de machtigste mannen in het Witte Huis dus, al is hij allesbehalve een onbesproken figuur. Hij kwam geregeld in conflict met andere stafmedewerkers van Trump en zat ook niet verlegen om controversiële uitspraken in de media. Bovendien was Bannon voordien topman van Breitbart News, een rechts-populistische site die hij zelf "het platform van alt-right" noemde, het extreem conservatieve en populistische "alternatieve rechts".

De geruchten over het vertrek van Bannon liepen al een tijdje, maar gisteren werden ze officieel: president Trump maakt een einde aan de samenwerking. Volgens Amerikaanse media zou Bannon geen keuze gehad hebben: hij zou te horen gekregen hebben dat hij zelf kon vertrekken of ontslagen zou worden.

"Als er enige twijfel is, laat me duidelijk zijn: ik verlaat het Witte Huis en trek ten strijde voor Trump tegen zijn vijanden, in het Capitool, in de media en in de bedrijfswereld", reageerde Bannon na het nieuws over zijn ontslag bij het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Terug naar Breitbart News

In een interview met The Weekly Standard noemt Bannon het presidentschap van Trump zoals we dat kennen, wel voorbij. "We hebben nog steeds een grote beweging en we zullen iets maken van dit presidentschap. Maat dat presidentschap is voorbij. Het wordt iets anders. Er zullen allerlei soorten gevechten zijn, en er zullen goede en slechte dagen zijn, maar dat presidentschap is voorbij."

Bannon lijkt zijn vertrek uit het Witte Huis dus niet op te nemen als een persoonlijke nederlaag, schrijft The Weekly Standard. Hij vertelt verder nog dat een groot deel van zijn taak in het Witte Huis erin bestond het Republikeinse establishment aan te pakken. "Ik zei, ik zal me focussen op dat establishment. Goed, dat heb ik nodig, antwoordde Trump. Waarop ik hem ervan verzekerde: ik zal er altijd zijn om je bij te staan."

Intussen is duidelijk dat Bannon meteen teruggekeerd is naar zijn oude werkgever Breitbart News. Hij zat er gisteravond al een redactievergadering voor.

Radio 1 Select