Bar du matin live @MuseumM Leuven

23 oktober 2016
Bar du matin opende vanmorgen Op zoek naar Utopia, de grote najaarstentoonstelling in Museum M in Leuven. Een ochtend, bijna net zo utopisch als Thomas More zijn utopische fantasie, 500 jaar geleden. Beleef Bar du matin mee, met live muziek van Sarah Ferri en band.

Curator Jan Van der Stock haalde voor deze tentoonstelling enkele topstukken uit de privècollectie van Queen Elizabeth naar Leuven. 

Naast die topwerken zijn de besloten hofjes echt de moeite. De tentoonstelling is opgebouwd alsof het allemaal verschillende eilanden waren. Utopia is dan ook niet toevallig een eiland of een afgesloten tuin waarin het goed vertoeven is.

Curator Jan Van der Stock

Fotograaf Kurt De Ruyter werkte tien jaar lang aan een project 'Halfway home' waarbij hij de aankomstplekken van nieuwkomers in ons land een echt gezicht wil geven. Velen van hen reizen naar ons land op zoek naar een nieuwe Utopie.

Hij stelt vast dat wij te vaak vanuit een probleemstelling naar de migratiegemeenschappen kijken. Hoe komen ze hier? en hoe kunnen we dat oplossen. 

We hebben gebrek aan maatschappelijke sondes die aan de polsslag voelen wat er gebeurt in een stad. Hoe zeer we een stad ook willen controleren; een stad bestaat uit mensen. 

Kurt De Ruyter
Rodrigo Fuentealba
Herman Pleij
Viviane De Muynck
Sarah Ferri

Radio 1 Select