Barack Obama is niet goed bezig

20 september 2011
Barack Obama
Barack Obama is niet goed bezig. Toch niet als we Ron Suskind mogen geloven. In zijn nieuwe boek "Confidence man : wall street, washington and the education of a president" (foto) schetst de ex-journalist van The Wall Street journal een intrigerende blik achter de muren van het witte huis.

Voor zijn boek baseerde Ron Suskind zich op 746 uur aan interviews met medewerkers uit het witte huis, waaronder ook 50 minuten met de president zelf. Het boek schetst een portret van een kabinet dat door de vele crisissen onder zware druk moet handelen. De conclusie : Barack Obama vertoont een manifest gebrek aan leiderschap en zijn beslissingen worden door zijn naaste adviseurs genegeerd.

De medewerkers klagen onder meer over het feit dat "ze alleen thuis zijn en er geen volwassene in huis is die alles leidt". Omtrent het financiële en fiscale beleid wordt ook aangehaald dat "Clinton deze fouten nooit zou hebben gemaakt". Daarenboven wordt minister van financiën Timothy Geithner verweten "beslissingen over de ontmanteling van Citibank naast zich neer te leggen". En ook de vrouwen laten zich horen, want het witte huis zou "een zeer vrouwonvriendelijke werkplek zijn".

Fantasie of een ultieme blik achter de schermen van het machtigste huis in de wereld ? In elk geval genoeg stof om even bij stil te staan.