Barbara Bush overleden op 92-jarige leeftijd

18 april 2018
In Amerika is Barbara Bush overleden. Ze is 92 geworden en was 73 jaar lang getrouwd met George Bush senior, die president was van 1989 tot 1993.

Samen hebben ze 6 kinderen gekregen, onder wie ook George W. Bush, die 8 jaar na zijn vader president werd. Een andere zoon, Jeb, is gouverneur van Florida geweest.

Barbara Bush had al langer gezondheidsproblemen. Ze werd al decennialang behandeld voor de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast, en kampte met hartproblemen. Zo onderging ze in 2009 een operatie aan de aortaklep. Bovendien leed ze aan COPD (chronic obstructive pulmonary disease), een chronisch obstructieve longziekte. Enkele dagen geleden had ze gezegd, dat ze niet meer wilde behandeld worden, maar dat ze alleen nog medicatie tegen de pijn wilde krijgen.

Ze was één van de meest populaire first ladies in de geschiedenis. Haar meningen weken vaak af van die van haar man George, onder meer over onderwijs, sociale zaken, abortus en armoedebestrijding.
Tijdens de presidentscampagnes van haar man speelde ze zich uit als een grootmoederfiguur, een rol die ze als first lady bleef spelen. Als presidentsvrouw zette zich vooral in voor het promoten van geletterdheid.

Barabara Bush was echter niet alleen een presidentsvrouw, maar ook een presidentsmoeder, iets wat maar één andere vrouw haar ooit voordeed (Abigail Adams, vrouw van de 2de president John en moeder van de 6de president John Quincy Adams). Haar oudste zoon George W. Bush volgde Clinton op als de de 43ste president van de Verenigde Staten, van 2001 tot 2009, en kreeg daarbij haar uitgesproken steun.

Bron: vrtnws.be