“In Barcelona lopen everzwijnen door de winkelstraten en op het strand”

9 maart 2019
Geen dier is zo controversieel als het everzwijn. Vroeger liepen die beesten enkel in de Ardennen rond. Maar sinds een paar jaar zijn ze ook te zien in Vlaanderen.

Anneleen Rutten is biologe en schreef haar doctoraat over het everzwijn. Diagonaal lezend leren we daaruit: slim beest. Zéér slim beest. Zo slim dat het jagers weet te verschalken.

Ze focuste zich vooral op landbouwschade en de verdwijning van de everzwijnen, want het dier is nog maar recent terug in Vlaanderen. “Het everzwijn was uitgestorven in Vlaanderen sinds de Tweede Wereldoorlog, maar in 2006 kwamen ze terug”, vertelt Rutten in Interne Keuken. En het aantal everzwijnen in Vlaanderen neemt vrij snel toe.

“Everzwijnen zijn heel slimme dieren, ze kunnen hun omgeving heel goed waarnemen en ze passen hun gedrag aan”, gaat ze verder. “In Barcelona lopen everzwijnen gewoon soms in de winkelstraten en op het strand. Het maakt hun niet uit hoeveel menselijke aanwezigheid er is”. 

“Landbouwers en mensen vragen mij vaak: ‘Everzwijnen, dat zijn toch gevaarlijke dieren?’. Maar ik stel ze altijd gerust”, zegt Rutten. “Alleen als een everzwijn zich bedreigd voelt kunnen er problemen zijn, maar dat is ook niet meer dan normaal. Het zijn zeker geen agressieve dieren die doelbewust mensen gaan aanvallen”.

Als je een everzwijn ziet hou je best voldoende afstand. “Indien ze toch agressief worden kruip je best in een boom. Everzwijnen kunnen niet klimmen”, raadt Rutten aan.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: