Bart De Wever dringt aan op exitplan voor bedrijven: "Je riskeert dat reactie op crisis erger wordt dan crisis zelf"

20 april 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) dringt aan op een exitplan om de economie herop te starten. "We lopen achter op dat vlak, als ik naar het buitenland kijk", zegt hij in 'De Ochtend'. "Economie en gezondheid hangen samen. Je riskeert dat de reactie op de crisis erger wordt dan de crisis zelf."

Hoe en wanneer de economie weer (uitgebreider) op gang komt, blijft voorlopig onduidelijk in ons land. De maatregelen lopen nog zeker tot 3 mei. De verwachting is dat de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag meer duidelijkheid brengt.

De tijd dringt, benadrukt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Er moet dringend een exitplan komen om op een veilige manier de economie herop te starten. De komende maanden wordt beslist over onze welvaart voor het komende decennium", zegt hij in "De ochtend". De Wever wil dat er "een perspectief komt"."Ik wil er geen datum op kleven, maar zo snel mogelijk. We lopen achter, andere landen zoals Nederland, Duitsland en Oostenrijk staan veel verder in de exitplannen dan wij."

Het opofferen van de economische welvaart kost ook gigantisch veel gezonde levensjaren.

"Het opofferen van de economische welvaart kost ook gigantisch veel gezonde levensjaren", zegt De Wever. "Economie en gezondheid, dat hangt samen. Je riskeert dat de reactie op de crisis erger wordt dan de crisis zelf. Dat is echt een reëel gevaar als men de angst laat regeren. Ik snap dat, het is een ongeziene crisis en er is een panische angst. Maar we zullen die angst moeten overwinnen. Als je geen sterke welvaart hebt, kan je geen sterke gezondheidszorg hebben."

Het exitplan zal gefaseerd moeten verlopen, erkent De Wever, die hoopt op meer duidelijkheid vrijdag. Maar achterstand op het buitenland zal nog moeilijk in te halen zijn, waarschuwt hij. "Als wij blijven stilliggen, gaan we marktaandeel verliezen."

De Belgische exitstrategie wordt voorbereid door de GEES, een groep van experten, met virologen maar ook mensen met een andere achtergrond. De Wever is echter kritisch over de samenstelling. "Ik vind die wat onevenwichtig. Er had iets meer economische inslag moeten inzitten." Expertise is heel belangrijk, maar het zijn de politici die de taak hebben om knopen door te hakken, benadrukt De Wever.

"Bereid om gesprekken te voeren over federale regering"

De Wever wil in juni ook opnieuw aan tafel gaan zitten om een "volwaardige" federale regering te vormen, zo kondigt hij aan. De huidige regering-Wilmès werkt met volmachten, een systeem dat in juni geëvalueerd wordt. De N-VA lijkt niet happig om die volmachtenregeling te verlengen. Enkele dagen geleden zei Kamerfractieleider Peter De Roover al dat hij "erg weinig redenen" ziet om het systeem te verlengen. En ook volgens voorzitter De Wever is "de ballon van de volmachten aan het leeglopen".

"Wij zijn bereid het compromis te maken, maar wel vanuit onze logica en vanuit het programma dat wij belangrijk vinden. Anders hoeft het niet", aldus De Wever. Hij richt zich tot de andere Vlaamse partijvoorzitters om de handen in elkaar te slaan en zich "niet in de afgrond van de PS en Ecolo te laten duwen". Daarmee lijkt hij te verwijzen naar het zogenoemde Vivaldi-scenario, waarbij de huidige regering uitgebreid zou worden met socialisten en groenen.

Beluister het gesprek met Bart De Wever in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: