"Bart De Wever is emotioneel ongeschikt om Antwerpen te besturen"

1 september 2018
De Antwerpse Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer haalt scherp uit naar huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Hij is emotioneel ongeschikt om een stad als Antwerpen te besturen", klinkt het in een interview met Le Soir. "We hebben iemand met empathie nodig, niet iemand die polariseert", reageert De Backer in "De Ochtend".

Anderhalve maand voor de gemeenteraadsverkiezingen is de campagne volop aan de gang, zoveel is duidelijk. In een interview met Le Soir spaart Open VLD-lijsttrekker - en staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude - Philippe De Backer de huidige Antwerpse burgemeester De Wever niet. Opvallend, aangezien zijn partij samen met de N-VA en CD&V Antwerpen bestuurt. En ook op Vlaams en federaal vlak zitten beide partijen samen in de regering.

De Wever moet zijn stijl aanpassen. De toon die hij aanneemt in het openbaar, die stoort mij

"Storende toon en polarisatie"

"De Wever moet zijn stijl aanpassen", vindt De Backer, die weliswaar niet ontkent dat er de afgelopen jaren - onder het bewind van De Wever, dus - resultaten zijn geboekt. "Maar de toon die hij aanneemt in het openbaar, die stoort mij. In mijn ogen is De Wever emotioneel ongeschikt om een stad als Antwerpen te besturen. We hebben iemand nodig met empathie, iemand die geïnteresseerd is in de problemen van de mensen. De Wever polariseert enkel en dat is niet goed voor een stad die zowel sociaal als economisch erg divers is. Ik zou het anders doen, mocht ik burgemeester zijn", zegt De Backer in "De Ochtend".

De Backer verwijst onder meer naar de uitspraken van De Wever in 2015 over Marokkaanse berbers. Die waren volgens hem een "gesloten groep, met veel wantrouwen tegenover de overheid" en dus "zeer vatbaar voor het salafisme". Eerder dit jaar zei De Wever dat "joden conflicten vermijden, in tegenstelling tot moslims, die wel hun plek opeisen in de publieke ruimte".

We hebben iemand nodig met empathie. De Wever polariseert alleen

Antwerpse drugsproblematiek

"Een ander groot probleem van De Wever is dat hij voortdurend anderen de schuld geeft als hij met problemen wordt geconfronteerd. Maar hij is wel de burgemeester." De Backer verwijst onder meer naar de drugsproblematiek in Antwerpen, waarvoor De Wever vooral kijkt in de richting van Nederland en het "tolerante beleid" daar.

Dat laatste betwist De Backer niet, maar hij zegt er wel meteen bij dat de Antwerpse diensten slechte keuzes hebben gemaakt. "De afschaffing van de buurtagenten was een vergissing. Daardoor had de politie geen contact meer met de burger en zo gaat er waardevolle informatie verloren."

De Wever geeft anderen voortdurend de schuld als hij met problemen wordt geconfronteerd

Ondanks de kritiek sluit De Backer een nieuwe coalitie met de N-VA niet uit. "We blijven openstaan voor alle coalities, alleen niet met extreemrechts en extreemlinks. Het belangrijkste is dat we een liberale koers kunnen varen, zonder discriminatie en zonder haat."

Bron: vrtnws en De Ochtend

Lees ook