Bart De Wever erg openhartig over z'n vader

25 september 2016
Bart De Wever kreeg een cartesiaanse opvoeding. "Emoties tonen, dat deed je niet. Dat was een zwakte." Maar wanneer Friedl' het over z'n gestorven vader heeft, krijgt Bart De Wever het toch even moeilijk.

Zijn vader is relatief jong gestorven, op z'n 62. Bart was toen 25. "Mijn vader heeft nooit mijn kinderen gekend, dat is pijnlijk." Wat van de mens overblijft, vindt Bart De Wever, is de liefde. Al de rest gaat verloren.

Stel dat hij nog één keer met z'n vader zou spreken, waarover zou hij het dan willen hebben? "Ik zou afscheid willen nemen. Dat is heel moeilijk geweest."

Op een bepaald moment was zijn vader terminaal ziek. De dokters hadden dit tegen De Wever gezegd, maar hij vond het heel moeilijk dit tegen z'n vader te zeggen.

"Ik stelde dat altijd maar uit. Op een bepaald moment was er geen gesprek meer mogelijk. En zoals ik zei: het enige wat van een mens overblijft, is liefde. Je wil die liefde onder woorden brengen, maar dat is heel moeilijk. Uiteindelijk hebben we daar te lang mee gewacht. Dat zou ik graag inhalen, maar ja. Dat is onmogelijk." 

 

Het enige wat overblijft van een mens, is de liefde. Die liefde onder woorden brengen is heel moeilijk.
Bart De Wever

Bekijk hier de integrale uitzending.