Bart De Wever kritisch: "Niet mogen rusten op een bankje, dat ga ik niet handhaven"

6 april 2020
Foto: © Christophe Licoppe
Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) is kritisch voor de regels van de federale regering over het handhaven van de coronamaatregelen. In zijn stad zijn dit weekend zo'n 300 boetes uitgeschreven. "Wij focussen op de essentie van het ministerieel besluit: samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen", zegt De Wever in "De ochtend".

Volgens de burgemeester zijn de instructies niet altijd even duidelijk en roepen ze soms bijkomende vragen op. "Er staan dingen in die ik niet wil toepassen, omdat ik ze niet kan uitleggen", zegt De Wever. "Iemand die alleen staat te basketten, dat mag niet, maar fysieke activiteit wordt aangemoedigd. Men mag ook niet rusten op een bank, dat ga ik niet handhaven. Men mag naar een verloofde, maar dat is geen essentiële verplaatsing."

De Wever vindt het een goeie zaak dat er nu met het systeem van GAS-boetes gewerkt kan worden. Al had hij wel gewild dat er gevarieerd kon worden met het bedrag. Nu staat dat vast op 250 euro. "Voor sommige overtredingen is dat veel te veel. Ook is het niet toepasbaar op minderjarigen. Dat is niet ideaal in een grootstad."

"We gaan erop vooruit, maar in handhaving kan ik niet zeggen dat het een geweldig parcours is tot nog toe", besluit de burgemeester, die benadrukt dat de regels ook niet te ver mogen gaan. "Ingrijpen in het persoonlijk leven van mensen, in de supermarkt vragen waar iemand gedomicilieerd is, dat zijn dingen waar ik mijn korps geen opdracht toe zal geven."

Luister naar het volledige gesprek in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend