Politici reageren op peiling: N-VA is "angstig", Groen wil "hand reiken aan progressieve partijen"

24 april 2019
Bart De Wever, Bart Tommelein en Meyrem Almaci (© Radio 1)
Hoop en wanhoop. Zo zou je de reacties van de voorzitters van Groen en N-VA op de laatste politieke peiling kunnen samenvatten. Bart Tommelein (Open VLD) is dan weer tevreden met zijn opvallende stijging in de populariteitspeilingen.

"De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie. Ik heb de uitslagen in Wallonië goed bekeken. Meer dan 60 procent van de mensen stemt daar links of uiterst links", klinkt het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever in 'De Ochtend'.

"Ga eens kijken in Vlaanderen en dan zie je dat Kristof Calvo (fractieleider van Groen, red.) misschien in de Wetstraat 16 zal zitten na de verkiezingen, omdat die door dat grote volksfront in Wallonië, aangevuld met enkele Vlaamse partijen, misschien een meerderheid haalt", zegt De Wever. "We moeten dat blokkeren", vindt de voorzitter.

De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie

N-VA blijft met zowat 28 procent dan wel uitgesproken de grootste partij in Vlaanderen, het lijkt niet vanzelfsprekend om opnieuw een Zweedse coalitie te vormen (met N-VA, CD&V en de liberalen) na de verkiezingen.

MR, de enige Franstalige partij waarmee N-VA in de regering zat, gaat er namelijk stevig op achteruit in Wallonië en Brussel. Volgens De Wever "raakte" de premier en voorzitter Charles Michel (MR) "de pedalen kwijt" bij de val van de regering en heeft hij daardoor "veel geloofwaardigheid verloren"

Maar De Wever kijkt vooral met grote ogen naar de uitslagen van links in Wallonië. Ecolo gaat er daar met 14 procent op vooruit tegenover 2014, en de PTB (de Partij van de Arbeid in Vlaanderen, red.) stijgt bijna 10 procent. De Wever ziet dan ook "een democratische gespletenheid" van het land. Hij wil N-VA nu boven de 30 procent tillen bij de verkiezingen om "de deur op slot te zetten voor een linkse regering." Lukt dat niet, dan schuift de voorzitter het "confederalisme" als mogelijke oplossing naar voren, waarbij Vlaanderen en Wallonië meer verantwoordelijkheid krijgen.

Beluister het gesprek met Bart De Wever in 'De Ochtend':

Ook Bart Tommelein van Open VLD zegt dat hij "schrik heeft van de belastingspartijen op links, die een tsunami van belastingen op ons laten afkomen". "Het land heeft al een heel hoge belastingdruk, een van de hoogste van Europa. Als we een iets moeten doen, is het overheidsapparaat laten afslanken en ervoor zorgen dat een aantal zaken vereenvoudigd worden", zegt Tommelein in 'De Ochtend'.

"Als we een iets moeten doen, is het overheidsapparaat laten afslanken en ervoor zorgen dat een aantal zaken vereenvoudigd worden." Het confederalisme zoals De Wever het voorstelt, ziet de liberaal dan weer niet zitten. Open VLD wil vooral "het economisch beleid" verderzetten, klinkt het.

Tommelein, die zijn plekje in de Vlaamse regering opgaf om vroeger burgemeester van Oostende te worden, steeg opvallend in de populariteitspeilingen. Hij strandt nu op de zesde plaats in Vlaanderen.

Beluister het gesprek met Bart Tommelein in 'De Ochtend':

Een heel ander geluid aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Een score van bijna 15 procent, een stijging van 6 procentpunt tegenover 2014 en een plaatsje als derde grootste partij in Vlaanderen. Voorzitster van Groen Meyrem Almaci kan niet anders dan "tevreden" zijn met de laatste peiling. Toch stijgen de groenen in Vlaanderen minder dan in Wallonië, waar Ecolo er bijna 14 procent op vooruitgaat tegenover 2014. Een teken dat er nog heel wat "onbeslisten" te overtuigen zijn, denkt Almaci.

Een maand voor de verkiezingen trekt de voorzitster. haar conclusies: "De regeringspartijen leveren fors in, een duidelijk signaal. Het beleid waarbij de factuur bij de gewone mensen wordt gelegd, de files stijgen, de klimaatproblematiek niet wordt aangepakt, mensen willen daar verandering in."

Een remake van de huidige coalitie is verre van evident. Dat zou het signaal van de mensen negeren

Opnieuw een Zweedse regering ziet Almaci daarom niet zitten. "Een remake van de huidige coalitie is verre van evident. Dat zou het signaal van de mensen negeren." Toch sluit Almaci niets uit: "Ik ben bereid om op zoek te gaan naar gelijkenissen met alle partijen, maar het is veel moeilijk met N-VA dan andere partijen. Daarom gaat mijn uitgestoken hand eerst naar de andere progressieve partijen."

Beluister het gesprek met Meyrem Almaci in 'De Ochtend':

Opvallend in de peiling is ook de stijging van het uiterst linkse PVDA en het rechtse Vlaams Belang. Een signaal, vindt voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang), dat er iets scheelt aan "het politiek bestel". "De partijen in het centrum beginnen almaar meer op elkaar te lijken. De politiek is gebaat bij sterke en duidelijke profielen", vindt Van Grieken.

De voorzitter is dan ook nog niet helemaal tevreden met de score van 9,3 procent. "Ik heb de ambitie om er nog een paar procent bij te doen", zegt Van Grieken, "net zoals we gedaan hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen." PVDA-voorzitter Peter Mertens wel tevreden met de gepeilde score, en wil die nu "bevestigen" bij de verkiezingen in mei. "Daar zijn nog zes weken voor", zegt de voorzitter.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend

De resultaten van de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique lees je op vrtnws.be