Bart De Wever over loonoverleg: "Focus ligt op brutoloon, maar daar heeft de werknemer niet zoveel aan"

1 mei 2021
© Radio 1
N-VA-voorzitter Bart De Wever toont begrip voor de vraag van de socialistische regeringspartijen voor een coronapremie voor die sectoren die goed hebben geboerd tijdens de coronacrisis. Maar hij vindt óók dat die sectoren die het minder goed hebben gedaan daarvan geen gevolgen mogen ondervinden. Daarom pleit hij ervoor om het centraal loonoverleg af te schaffen en te vervangen door een systeem waarbij loonakkoorden per sector of per bedrijf worden gesloten.

"De Groep van 10 functioneert niet meer ", zegt De Wever in 'De Wereld Vandaag'. "Die slagen er niet meer in om een interprofessioneel akkoord (IPA) te sluiten. Als centrumrechts aan de macht is, geven de werkgevers er volgens hem de voorkeur aan dat de regering de dingen in handen neemt, en nu laten de vakbonden het initiatief liever aan de centrumlinkse regering.

De oplossing volgens De Wever: "Doe het op zijn Duits, per sector. Als de kassa van Jef Colruyt heeft gerinkeld, mag Deborah daarvan profiteren, maar stort dan geen andere sectoren mee in het verlies aan competitiviteit. Aan de opslag van een loon van een job die daarna niet meer bestaat, heb je niets."

"Sta de bedrijven en de sectoren toe om all-in loonakkoorden te sluiten. Zo doet men dat overal in Europa." Hiermee plaatst Bart De Wever zich op de lijn van de liberalen in de regering. "Filosofisch willen we allemaal hetzelfde: dat de economie weer goed draait, dat de sectoren die het moeilijk hebben gehad terug kunnen starten en niet met overdreven loonkosten worden geconfronteerd", zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert gisteren nog in "Terzake".

Ook econoom Paul De Grauwe heeft niet veel met een algemene loonnorm, waarover de Groep Van 10 vergeefs een akkoord heeft proberen te sluiten. Hij noemt zo'n norm die centraal aan iedereen wordt opgelegd "dirigistisch" en niet afgestemd op een economie die erg gedifferentieerd is.

"Wacht met oordeel tot het helemaal af is"

De Wever vraagt de inwoners van zijn stad niet te vroeg te oordelen over het nieuwe onthaalgebouw voor toeristen bij het Steen. Veel critici vinden dat het nieuwe gebouw het oude Steen oneer aandoet. Maar De Wever zegt dat de mock-up van de nieuwbouw er niet kwaad uitzag en dat hij zijn oordeel over de nieuwbouw opschort tot het gebouw helemaal klaar is.

"In erfgoed is het nooit gemakkelijk om oud en nieuw te combineren", zegt De Wever. "Nochtans is dat soms nodig, want het Steen stond volledig te verkommeren en was een wat pathetisch monument geworden." Volgens de burgemeester moest er iets gebeuren. "Er stond al een aanbouw van de jaren 50, en die was eigenlijk afschuwelijk. Mensen zijn dat vergeten."

Ik schort mijn oordeel op tot de werken af zijn

De nieuwbouw van vandaag is er niet toevallig gekomen. Integendeel: het ontwerp is gekozen door deskundige architecten en het Vlaams Agentschap Erfgoed. "Zij hebben dat ontwerp gekozen omdat dit het oude gebouw het meeste respecteert", aldus De Wever.

"Ik ben heel benieuwd, maar ik schort mijn oordeel op tot de werken af zijn", zegt de Antwerpse burgemeester. "Ik zou iedereen willen vragen om geduld te hebben tot het helemaal is aangelegd - ook het maaiveld - en de aanblik in zijn geheel te absorberen."

Volgens De Wever werd de Eiffeltoren aanvankelijk ook niet gesmaakt door de Parijzenaars. "Iedereen in de buurt wilde dat ding zo snel mogelijk afgebroken zien."

Beluister hieronder het gesprek met Bart De Wever in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'