Bart Kaëll outte zich door fout citaat

25 november 2019
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
In de golf van verontwaardiging over de besparingen in de cultuursubsidies werd op sociale media vaak een citaat van Winston Churchill gedeeld. “When Churchill was asked to cut arts funding in favour of the war effort, he simply replied: then what are we fighting for?” Het citaat wordt vaak aangehaald. Alleen heeft Winston Churchill het nooit zo gezegd! Ook Bart Kaëll maakte het mee dat zijn woorden verdraaid werden. Zo kwam heel Vlaanderen te weten dat hij en Luc Appermont een koppel waren.

“Het is eigenlijk een heel bijzonder verhaal” blikt Bart Kaëll terug in ‘De Wereld van Sofie’ op wat het best bewaarde geheim uit de Vlaamse showbizz werd genoemd.

“Het schijnt, het schijnt, de zon schijnt ook”

Het begon allemaal met een gesprek in 2010, voor ‘Dag Allemaal’. “Ik was al een beetje door de wol geverfd, en ik wist dat de geniepige en de moeilijke vragen altijd op het einde komen” zegt Kaëll. En dat was ook het geval bij het einde van dit interview: “Toen kwam de vraag: ‘Het schijnt dat jij op mannen valt?’ Ik heb daarop geantwoord: ‘Het schijnt, het schijnt, de zon schijnt ook’”. Maar in het artikel werd dat: “Inderdaad, ik val op mannen.”

Had hij het interview dan niet nagelezen? Toch wel. “Bij elk interview vragen we altijd om het na te lezen, en dat mocht deze keer dus ook” zegt Kaëll. “Ik was niet in paniek, maar ik dacht ik ga efkes naar Luc lopen, en hij zei na 1 seconde: “Laat het maar staan.”

Het was de eerste keer dat het op de man af werd gevraagd. En dat vond Luc Appermont terecht. Wat er daarna gebeurde, is algemeen bekend: het verhaal haalde alle kranten. “Alle kranten hebben me gebeld om te vragen of het klopt”, zegt Kaëll. Het was ook voorpaginanieuws.

Cowboyverhalen

“We zijn nu al zoveel jaren later, nu zou het toch geen issue meer mogen zijn. En dat is het ook niet meer” zegt Appermont. Maar zoveel jaar geleden was het anders. Toen deden er ook cowboyverhalen de ronde dat Kaëll en Appermont samen in een hotel in Tenerife gesignaleerd waren.

Kaëll: “Luc stapte toen zogezegd uit op de derde verdieping, en ik op de achtste, om samen uit te komen op de vijfde verdieping, omdat mensen niet mochten weten dat we samen dezelfde slaapkamer deelden. Maar ik was nog nooit in Tenerife geweest!”

Het verhaal bleek de wereld ingestuurd te zijn door een andere bekende Vlaming. “Toen hebben we die man - het was een bekende Vlaming, ik ga zijn naam nu niet noemen – erover aangepakt, 'want dat is toch niet fair?”. Maar hij zei: ‘dat ging over iemand anders, sorry sorry’. Hij heeft er nog een mail over gestuurd om zich te verontschuldigen, maar ondertussen waren die verhalen natuurlijk wel de wereld ingestuurd.”

“Zo zijn er nog verhalen, dat Luc vooraan in het vliegtuig zat, en ik achteraan, als we op reis gingen. Maar dat is nooit gebeurd. “

“Privé is privé”

Het verhaal is ondertussen bijna 19 jaar geleden, en de tijdsgeest is veranderd. “Als ik Luc vandaag had leren kennen, dan zouden we direct veel opener zijn naar het publiek toe” zegt Kaëll. “We leefden toen in een meer gesloten cultuur van ‘privé is privé’.”

“Als je naar een beenhouwer gaat, en er staat een vrouw achter de toog, vraag je toch ook niet ‘Is dat je maitresse, je vrouw of je vriendin?” Dat doe je niet” zegt Kaëll.

Familie, vrienden en kennissen wisten het trouwens wel en hadden er geen enkel probleem mee, vult Appermont aan. Maar wat je deelt, bepaal je zelf, zegt hij. Ook vandaag vindt Appermont het trouwens nog steeds niet relevant dat hun geaardheid de pers haalt. “Maar Bart zingt over gevoelens, en staat dichter bij zijn publiek dan een presentator.”

Beluister het gesprek met Bart Kaëll en Luc Appermont:

Lees ook: