"N-VA wil dat Zuhal Demir Francken als rolmodel ziet"

24 februari 2017
Zuhal Demir is de nieuwe federale staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven: "Het valt op hoe er in de communicatie van N-VA erg wordt gehamerd op de migratieachtergrond van Zuhal Demir."

Volgens Maddens is het hameren op haar achtergrond een opstapje naar een campage van de N-VA waar de focus sterk zal liggen op migratie, asielproblematiek en veiligheid. "Je voelt dat N-VA hierin de landing aan het inzetten is." Het communautaire en het sociaal-economische aspect van de partij gaat door deze actie wat op de achtergrond belanden volgens de politicoloog.

Bart Maddens denkt dat de N-VA en haar achterban nu verwacht van Zuhal Demir dat ze Theo Francken als rolmodel gaat zien. Francken heeft het imago van de straffe uitspraken niet te schuwen maar heeft tegelijkertijd ook een imago van een goed bestuurder, iets dat Demir ook moet krijgen.

Sarah Smeyers behoort nog tot de oudere generatie van Vlaams-nationalisten die er bij was in 2001. Dat is de reden dat heel wat mensen hoopten dat zij staatssecretaris werd.

De keuze voor Demir als nieuwe federale staatssecretaris is geen keuze tegen Sarah Smeyers, aldus Maddens. "Het was vooral een strategische keuze om te kiezen voor Zuhal." Maddens denkt dat het feit dat Smeyers haar momentum voorbij is vooral de doorslaggevende factor is geweest. Ze kwam de laatste jaren gewoon minder uit de verf.

Radio 1 Select