Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Bart Maddens: "Dit zijn heel onrechtvaardige verkiezingen"

do 21 dec. - 7:57

"De verkiezingen die vandaag in Catalonië plaatsvinden, zijn geen normale verkiezingen", dat zegt politicoloog Bart Maddens in "De Ochtend". Als de separatisten winnen, is het ook nog maar de vraag hoe ze gaan regeren.
"Dit zijn heel onrechtvaardige verkiezingen"

Vandaag zijn er verkiezingen in Catalonië. Volgens Madden voldoen die niet aan de normale democratische criteria. "Ze zijn op heel korte termijn georganiseerd. De partijen hebben nauwelijks de tijd gehad om zich te organiseren. Ze zijn in snelheid gepakt, door (de Spaanse premier) Mariano Rajoy. Dat was ook de bedoeling. De separatistische partijen hebben nauwelijks de kans gekregen om een kartel te vormen of om een gezamelijk programma te maken. Dit zijn heel onrechtvaardige verkiezingen."

Hij wijst er ook op dat een groot deel van de kandidaten niet aan de verkiezingscampagne kan deelnemen, omdat ze ofwel in ballingschap zijn in Brussel of opgesloten zijn in Madrid. "Veel kandidaten die wel kunnen deelnemen aan de campagne kunnen niet vrijuit spreken. Ze moeten opletten wat ze zeggen of ze worden in voorlopige hechtenis genomen."

Vastgeroest

Volgens de peilingen staat Puigdemont er minder goed voor dan vóór het onafhankelijkheidsreferendum. "Maar hij is niet van de kaart geveegd", zegt Patrick Goethals, docent Spaanse cultuur en maatschappij aan de UGent. "Hij doet het nog verrassend goed. Na de chaos die ontstaan was na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en zijn vlucht naar Brussel was hij fel gezakt in de peiling, maar hij heeft zich kunnen herstellen."

Goethals wijst er ook op dat de kiesintenties van de Catalanen heel erg vastgeroest zijn. "Het debat is zo emotioneel geworden dat men stemt vanuit een heel sterke ideologische overtuiging en geen rekening houdt met de economische omstandigheden en de internationale politiek."

Absurde situatie

"Het resultaat wordt een dubbeltje op zijn kant", zegt Maddens. "Er bestaat nog altijd een redelijke kans dat de separatistische partijen hun absolute zetelmeerderheid behouden, maar dan kom je terecht in een heel absurde situatie."

"Acht van die separatistische verkozenen zullen wel kunnen zetelen, maar niet kunnen stemmen. Hetzij omdat ze in ballingschap zijn in Brussel, hetzij omdat ze achter tralies zitten. Dan zal de grote vraag zijn, hoe zal dit concreet werken? Hoe zullen ze een regering aanduiden?"

Geen dialoog

Of de verkiezingen iets gaan oplossen is nog maar de vraag. "Het debat van de laatste weken is echt niet om hoopvol van te worden", zegt Goethals. "Je ziet bijna geen signalen in de richting van wat een productieve dialoog zou kunnen zijn. De beide kanten zeggen dat ze willen spreken, maar over iets anders. De Catalaanse partijen zeggen dat ze willen spreken over onafhankelijkheid en de Spaanse partijen zeggen dat ze wel bereid zijn om te spreken over een herziening van de grondwet, maar altijd vanuit het idee dat Catalonië bij Spanje blijft."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet