Terreurexpert Bart Schuurman: "Ik vrees dat we nog een tijd met IS opgescheept zitten"

9 augustus 2016
Bart Schuurman, De Ochtend, terrorisme
Nice, Würzburg, Ansbach... het zijn allemaal plekken waar een eenzaat overging tot een terreurdaad. Of Charleroi in het rijtje thuishoort moet het onderzoek nog uitwijzen. Maar voorlopig lijkt het daar wel op. En er is een naam voor : "Doe-het-zelf-terreur" : één terrorist - een lone wolf - die alleen handelt en dus veel moeilijker valt op te sporen.

Volgens Bart Schuurman, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in terreur, voeren deze terrroristen vaak op zichzelf aanslagen uit, maar zijn er in de aanloopperiode toch belangrijke contacten via het internet of in real life met organisaties die het gebruik van geweld zien als legitiem. Het is niet makkelijk om een profiel van zulke mensen op te stellen, zegt Schuurman, maar wat de laatste tijd wel opvalt is dat ze vaak wel lijden aan mentale gezondheidsklachten, en dat ze inspiratie halen uit de massa-schietpartijen in de Verenigde Staten.

Terreurorganisaties als Al Qaeda en IS roepen die eenlingen almaar vaker op om in actie te treden. In glossy tijdschriften wordt dan beschreven hoe je in de keuken van je moeder zelf bommen kan maken en de jongste tijd voelen radicale jongeren zich geroepen om te reageren. Of die strategie lang vol te houden valt, daar stelt Schuurman zich wel vragen bij.

Doe-het-zelf-terreur

Het is niet makkelijk om de "doe-het-zelf-terroristen" op te speuren, zegt Schuurman. Maar het blijkt dat die eenlingen vaak toch niet alleen handelen. Ze communiceren met anderen of scheppen op over hun op stapel staande acties, en dat biedt de politie dan kansen om ze op te sporen. Maar dan moet er niet alleen lokaal, maar ook internationaal worden opgetreden.

Schuurman vreest wel dat we nog een tijdje met dit fenomeen zullen te maken krijgen. IS lijdt momenteel tegenslagen op het slagveld in Irak en Syrië en recupereert de eenmansacties om z'n imago hoog te houden. 

Radio 1 Select