Bart Tommelein: "Ik ben een groene liberaal"

22 september 2016
Bart Tommelein is intussen 140 dagen bevoegd voor energie in de Vlaamse Regering . Als minister laat hij zich adviseren door burgerpanels en hij noemt zichzelf een groene liberaal. Hij luistert dus maar wat graag naar de aanbevelingen van de Groep van 10.

Micro-grids, of lokale zelfvoorzienende energienetwerken? "Nu nog niet makkelijk omdat we meer opslagcapaciteit nodig hebben, maar er wordt gewerkt aan betere en betaalbare batterijen." Heeft hij al boze brieven gekregen van energieleveranciers? Want als we zelf voor onze energievoorziening gaan zorgen, staan die buitenspel. "Iedereen zal binnen de sector een nieuwe rol moeten spelen, van distributiebeheerders tot producenten."

Bedrijven moeten hun restwarmte uitwisselen? "Heel belangrijk, we laten onze bestaande warmte nog teveel verloren gaan. Restwarmte vormt vandaag zelfs het belangrijkste aandeel in hernieuwbare energie."

Groenere auto's in de Wetstraat? "Collega Lisbeth Homans is al volop bezig met het vergroenen van het wagenpark van de overheid. Maar ook wij ministers moeten het goede voobeeld geven, de dieselwagens moeten eruit." 

Het lijkt wel of Bart Tommelein overal voor is en nergens tegen? "Nee, ik ben bijvoorbeeld geen fan van kernergie, maar dit is mijn bevoegdheid niet."