Bart Verhaeghe: "Ik geloof niet in lobbywerk."

6 december 2015
Bart Verhaeghe, de man achter Uplace, dronk vorige week geen glas extra toen hij vernam dat Uplace niet van de baan is. Hij blijft er rustig onder. Het dossier is volgens hem immers correct, en die beslissing is daar bewijs van: "Drie regeringen zeggen dat het een goed dossier is. Dat zegt genoeg."

"De bulldozer", "Bart De Bouwer", "The man you love to hate". Het zijn straffe verwijten die ondernemer Bart Verhaeghe soms naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Vroeger had hij het daar moeilijk mee. Maar tegenwoordig raken dat soort uitspraken hem niet meer. Net omdat er absoluut geen waarheid in zit, vindt hij. 

En maar goed, want sinds de bekendmaking dat Uplace niet van de baan wordt geveegd, krijgt Verhaeghe weer bakken kritiek over zich heen.

Het zijn altijd dezelfden die tegen Uplace zijn geweest. 

 

En vaak is die kritiek gebaseerd op onwetendheid, vindt Verhaeghe. "Uplace is veel meer dan alleen een winkelcentrum. Het moet een beleving zijn voor mensen, een ervaring. Bovendien leveren we 3000 arbeidsjobs voor laaggeschoolden."

Professor Paul De Grauwe is bijvoorbeeld heel sceptisch over de komst van Uplace. Hij stelt dat Vlaanderen met een probleem zit, omdat projectontwikkelaars met commerciële belangen politici hebben overtuigd om publieke investeringen te doen, die de winstgevendheid van het project bevorderen. Dat begrijpt Verhaeghe absoluut niet:

Het is goedkoop om argumenten en veronderstellingen te maken die alleen op perceptie gebaseerd zijn, en dat betreur ik.

 

Hij is dan ook hard voor De Grauwe: "Het is zielig dat een man die professor is geweest, zoiets zegt. Ik zou graag met meneer De Grauwe over de inhoud discussiëren. Ik heb hem dat voorgesteld, maar hij is er niet op ingegaan."

 

Trouwens, zo besluit hij, "Het is niet mijn team dat zegt wat er moet komen. We hebben onderzocht wat de consument wil, en daar investeren wij in."

 

Meer over Bart Verhaeghe:

- Bart Verhaeghe steunt Team Belgium in de voorbereiding voor de Olympische Spelen in Rio in de zomer van 2016. Koop hier je tickets.

- Bart Verhaeghe las Competitive Strategy van Michael Porter en The Intelligent Investor van Benjamin Graham.

 

Meer over Uplace:

- Afgelopen week keurde de Vlaamse regering de milieuvergunning voor Uplace goed.

- De Uplace-app.

- Kritiek op Uplace: https://www.youtube.com/watch?v=HXHh7QLsqM4

- De Ideale Wereld, dat vanaf januari 2016 op Canvas te zien is, maakte dit filmpje over Uplace.

 

Muziek in de uitzending:

- There’s a boat that’s leavin soon for New York - Ella Fitzgerard & Louis Armstrong

- Lat mi moar lopen - Willem Vermandere

- Down Under - Man at work

- The day John Kennedy died - Lou Reed

- Game of Thrones (theme)

- Miss Sarajevo -U2 & Pavarotti (Passengers)

- Rio - Netsky

- I follow rivers - Triggerfinger

- Set the fire to the third bar - Snow Patrol

- You’ll never walk alone - Gerry & the pacemakers.