Bart -Waldek- van Avermaet doorbreekt taboe

30 mei 2017
Bedplassen is bij één op de tien kinderen een probleem. Toch blijft het een taboe. Dat het echt iedereen kan overkomen bewijst Waldek uit Thuis. Acteur Bart van Avermaet raakte er 35 jaar geleden van af.

De moeder van Bart moest drie à vier keer per week de lakens van zijn bed verversen en zijn matras inwikkelen met plastic.

Het ging zelfs zo ver dat ik uiteindelijk in een boog rond de plas lag.

Heel zijn kindertijd werd beheerst door het probleem. Blijven slapen bij vriendjes was een ramp. Op chirokamp trok hij ’s nachts stiekem een pamper aan. En ook op reis gaan was niet evident.

De eerste keer dat ik bij een vriendje bleef slapen heb ik geen oog dichtgedaan.

Voor Bart was het een specialist die met de oplossing kwam. Een kalendersysteem waarbij iedere dag een kruisje gezet werd. Een rood kruisje als het nat was, een blauw als het bed droog bleef. Natuurlijk was de kalender in het begin overwegend rood.

Het werd een soort competitie in mijn hoofd die ik wou winnen.

Uiteindelijk zorgde de steun van zijn familie er samen met de aftelkalender voor dat het blauw de overhand kreeg. Bart zweeg lang over zijn ‘probleem’. Maar toen hij er op latere leeftijd toch voor uitkwam, schrok hij ervan hoeveel andere mensen er ook last van hadden.

Lijst van artikels