Basketbalvedette Brittney Griner moet 9 jaar de cel in in Rusland voor "drugssmokkel"

5 augustus 2022
Foto: Lorie Shaull
Een hard verdict voor Brittney Griner, de Amerikaans topbasketbalspeelster die al enkele maanden in een Russische cel zit voor drugssmokkel. Griner werd door de douane aangehouden met cannabisolie in haar koffer. Ze pleitte zelf schuldig, maar de rechter was onverbiddelijk. 9,5 jaar gevangenisstraf werd geëist, 9 jaar heeft ze gekregen.

De zaak-Griner beroert al sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de gemoederen. Net toen alle topspeelsters Rusland wilden verlaten, werd Griner (7x All Star in de WNBA en tweevoudig olympisch kampioene) aangehouden in de luchthaven.

In haar koffer staken patronen voor elektronische sigaretten, gevuld met cannabisolie. Volgens de Russen was er sprake van drugssmokkel, maar met de internationale spanningen die opliepen, zagen de Amerikanen er een vuil spelletje in van het Kremlin.

Vlak voor de laatste dag van het proces deed Emma Meesseman, ploeggenote van Griner bij Jekaterinenburg, nog een emotioneel pleidooi op Instagram. "Ik hoop dat Rusland genade en mededogen zal hebben voor BG, mijn vriendin."

Ook president Joe Biden zette de Russen onder druk voor de uitspraak, maar niets mocht baten. Op het proces pleitte een emotionele Griner schuldig. "Ik had niet de bedoeling de wet te overtreden. Hier is sprake van een vergissing." Haar advocaat vroeg dan ook de vrijspraak.

De rechter was niet onder de indruk en volgde het spoor van de openbare aanklager. Die vond 9,5 jaar in de gevangenis een gepaste straf, uiteindelijk hamerde de rechter af op 9 jaar en een boete van 1 miljoen roebel (zo'n 16.000 euro).

In Rusland zijn de officiële reacties helemaal anders. "In de Russische officiële media en ook sommige mensen uit de sportwereld spreken van een verdiende straf", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in De Ochtend.

"Er wordt gezegd dat Griner maar beter had moeten opletten, want iedereen weet dat cannabisbezit in Rusland strafbaar is. Ik hoorde een trainer vertellen dat deze straf een goed voorbeeld is voor andere sporters."

De zware straf wordt door veel mensen gezien als een vorm van "gijzeldiplomatie". Vermoed wordt dat Rusland hoopt Griner in te zetten in een ruildeal voor Russische gevangenen die in de Verenigde Staten (of zelfs andere Westerse landen) vastzitten.

De zware straf kan ook op een heel individueel niveau grote invloed hebben. Atleten uit westerste landen, zeker uit de VS, zullen twee keer nadenken voor ze nog in Rusland willen spelen. De kleinste misstap kan enorme gevolgen hebben in de huidige politieke context.

"De gebeurtenissen in Oekraïne hebben sowieso een enorm effect op de sport in Rusland", zegt Geert Groot Koerkamp. "Vooral door het uitsluiten van Rusland van allerlei internationale toernooien en competities."

"In diverse takken van de sport was er al een uittocht. Buitenlanders zullen uit solidariteit en angst Rusland meer en meer mijden. Denk aan Amerikaanse atleten.

"Anderzijds moet gezegd worden dat er ook veel spelers uit andere landen wel nog altijd naar Rusland komen. Simpelweg omdat ze gelokt worden door het grote geld. Zij kunnen veel meer geld verdienen in Rusland dan in hun eigen land."

Bron: sporza.be en De ochtend