"Hoe maak je van een biefstuk een geloofwaardige bloemkool?"

16 januari 2017

Beste luisteraar,

Voedsel dat geen vlees is, maar intussen doet of het wél vlees is - vindt u dat ook zo curieus? Ik kan maar geen genoeg krijgen van de reclámes die zo'n namaakvlees aan de man brengen. Geniet u even mee:

“Delicieuze beef-reepjes! Eindelijk hebben onze experts, met gebruikmaking van alleen maar groenten, de smaak en de bite van vlees te pakken gekregen.”

Of deze: “Kipstuckjes van De Vegetarische Slager! Hun sensationele smaak is kippiger dan kip, topchefs kunnen ze niet-of-nauwelijks van 'echt' onderscheiden.”

En deze vind ik de mooiste: “Vegetarisch rauw gehakt waarmee je zelf burgers, braadworst of balletjes kunt maken!” - en dan komt het - “Voor iedereen die 'ns iets ánders wil dan vlees!” U zult het met me eens zijn, dit is absurde humor van een zeldzaam hoog niveau.

Die hele hocus pocus met eten doet me terugdenken aan een cursus Latijnse schrijvers die ik ergens in de vorige eeuw gekregen heb. In een tekst van Horatius was toen namelijk óók al sprake van tarbot, vermomd als gevogelte; en Petronius maakte melding van snippen, verstopt in deegbollen die eruitzien als pauweneieren. Het was een Romeins gebruik, de gasten op een feest te vermaken met fopgerechten.

Maar het similivlees dat in onze dagen op tafel komt, is meer een zaak van zelfbedrog. Niks voor échte vegetáriërs trouwens: zij eten gewoon groenten, quorn en tofoe, en vinden dat prima. Nee, dat valse vlees is bedoeld voor mensen in de overgang, die - met veel pijn en moeite - het eten van dodedierenspieren proberen te ontwennen. De vegetarische gemeenschap noemt hen met vertedering “vleesverlaters”.

Eén ding is zeker, de vervaardigers van imitatievoedsel boffen. Want vlees is lomp van vorm, dus makkelijk na te maken. Maar stelt u zich even het omgekeerde voor. Groentekweek blijkt al te milieubelastend; artsen zeggen: veel groenten eten is ongezond, eet alst-u-blíéf meer vlees! Wat doen we dan met die rabiate groente-eters die willen afkicken? Hoe maak je van een biefstuk een geloofwaardige bloemkool? En van een entrecote een knapperige sla, of een fraaie artisjok? Nog gezwegen van de smáák van al die nepgroenten. Ik geef het u te doen!

Radio 1 Select