Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Bazen Bel-20-bedrijven hebben nu al je jaarloon verdiend

di 8 jan. - 10:39

De topmanagers van de Bel-20-bedrijven hebben dit jaar al evenveel verdiend als een doorsnee werknemer in een heel jaar. Het gaat om iets meer dan 43.000 euro op nog geen zes werkdagen tijd. Dat rekensommetje maakte de Franstalige christelijke bediendebond CNE. CEO Wouter Torfs reageert in 'De Wereld Vandaag'.
Bazen Bel-20-bedrijven hebben nu al je jaarloon verdiend

De CNE baseert zich voor haar berekening op de mediane verloning van de CEO van een Bel-20-bedrijf. Die lag in 2017 op 1,97 miljoen euro. Dat is een daling met 5 procent tegenover het jaar daarvoor, maar een stijging met 22,7 procent op drie jaar tijd.

Per werkdag verdiende zo'n Bel-20-CEO dus 7.596 euro. Dat betekent dat hij maar 5,67 werkdagen nodig heeft om aan het mediane jaarsalaris van een Belgische werknemer, 43.082 euro, te geraken.

"Dat dat mensen frustreert, is begrijpelijk, zo reageert Wouter Torfs, CEO van de gelijknamige schoenenketen, in 'De Wereld Vandaag'. "Voor veel gewone mensen is dat even schrikken. Ze vergelijken dan hun eigen salaris met dat van die topmanagers. Maar vergelijken maakt nooit gelukkig. Het is belangrijk dat je tevreden bent met wat je verdient en dat je dat correct vindt naar wat je presteert."

In zijn ogen houdt een gezonde loonpolitiek van een bedrijf - "zeker bij een kmo" - wel best rekening met die loonspanning, vindt Torfs. "Je kunt geen harmonisch bedrijfsklimaat hebben als dat echt de pan uit swingt."

Vraag en aanbod

Torfs wil er niettemin op wijzen dat zulke topmanagers verantwoordelijk zijn voor erg grote bedrijven. "Ze zijn dus ook verantwoordelijk voor veel mensen. Het inkomen van die mensen hangt af van de juiste beslissing van die topmanagers."

En ook de wet van vraag en aanbod speelt. "Die toptalenten zijn gegeerd. Als ze op de ene plek niet meer kunnen verdienen, gaan ze misschien naar een ander bedrijf."

(lees verder onder de foto)

Wouter Torfs (archieffoto)

Wouter Torfs (archieffoto)

Bij schoenenketen Torfs (voor de duidelijkheid: dat is geen Bel-20-bedrijf, red.) bedragen de toplonen maximaal het acht- tot tienvoudige van de laagste lonen, vertelt Wouter Torfs. "Wij willen natuurlijk wel de goede managers aan ons bedrijf binden. Daarom laten wij elke vier jaar een loonaudit uitvoeren. Die legt conforme marktprijzen vast voor managers in een bepaalde positie. Wij vertrekken, heel transparant, van die bedragen. Zo kan niemand klagen en zo houden we goede krachten wel aan boord."

"Trek de laagste lonen op"

Moeten de laagste lonen dan opgetrokken worden, zoals werkgeversorganisatie Voka vanochtend ook suggereerde? "Daar moet inderdaad absoluut iets aan gedaan worden", antwoordt Torfs stellig. "De minimumlonen optrekken, dat zou niet meer dan normaal zijn."

De minimumlonen moeten naar omhoog. Je kunt het teken des tijds niet ontkennen

"Je kunt het teken des tijds niet ontkennen", vindt hij en hij wijst naar het protest van de gele hesjes. "In Parijs regent het, in Brussel druppelt het. De politiek kan die signalen niet links laten liggen. Als mensen niet meer toekomen voor hun basisbehoeften en je hebt de ambitie om een sociaalvoelend land te zijn waar solidariteit belangrijk is, kan je dat signaal niet negeren. Dan moet er iets gebeuren."

Voor de quizzers onder ons: de Franstalige christelijke bediendebond CNE doopte 8 januari om tot 'CEO Jackpot Day'.

Beluister het interview met Wouter Torfs in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet