BE-Alert houdt eerste grote test: "Belangrijk dat iedereen zich inschrijft"

5 juli 2018
In 130 Vlaamse steden en gemeenten wordt vandaag BE-Alert getest, een alarmeringssysteem van de federale overheid. Wie zich daarvoor heeft ingeschreven, krijgt in noodsituaties een sms, telefoon of e-mail. Het is de eerste keer dat het op zo'n grote schaal wordt getest.

BE-alert werd een jaar geleden gelanceerd. Via dat systeem kan er makkelijk een sms, telefoon of e-mail worden gestuurd naar mensen in een bepaalde noodsituatie. Zowel burgemeesters, gouverneurs als ministers kunnen een bericht lanceren.

26 keer

Het afgelopen jaar is BE-alert 26 keer geactiveerd door steden en gemeenten. Naar wie er een melding gaat, is afhankelijk van de situatie. "Bij sommige situaties moeten enkel de bewoners worden bereikt, denk aan vervuild drinkwater of een elektriciteitsstoring", zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in 'De Ochtend'. "Maar bij een rookincident moet iedereen die op die plek aanwezig is gealarmeerd worden."

Stevens benadrukt nog dat BE-Alert maar één van de vele kanalen is langswaar het Crisiscentrum communiceert. "We blijven ook de media, sociale media en onze website gebruiken."

Goede basis

Een jaar na de lancering zijn iets meer dan 343.000 adressen geregistreerd. "Dat is een goede basis, maar dat aantal moet zeker naar omhoog. Het is echt belangrijk dat iedereen zich registreert."

Wie zich wil inschrijven, kan dat doen via de website van BE-alert.

Beluister het interview met Yves Stevens:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select