Beatles voor gevorderden

12 mei 2018
Zaterdag gaan we quizzen. We beginnen met Strawberry Fields. Waar komt die titel vandaan? Een voormalig weeshuis van het Leger des Heils vlakbij het huis van Lennons tante Mimi in Liverpool. Dat weet iedereen. Maar dan.

Welk instrument hoor je helemaal in het begin van het nummer? Antwoord: een mellotron. En wat hoor je bij het begin van de tweede strofe? Een swaramandala.

De versie van Strawberry Fields Forever die uiteindelijk op de plaat is beland (welk album vragen we niet, dat is te gemakkelijk*) is een combinatie van twee aparte opnames die verschilden in toonhoogte en tempo. Bij seconde hoeveel hoor je dat die twee aan elkaar zijn geplakt? Antwoord: de 60ste.

Helemaal op het eind zegt John Lennon iets onverstaanbaars. Het klinkt als “I burried Paul”, maar wat zegt hij echt? Inderdaad: cranberry sauce.

En de laatste vraag van de quiz zal zijn: uit hoeveel geluidsfragmenten bestaat ‘Revolution #9’? Je mag er vijftig naast zitten.

We weten al wie onze quiz gaat winnen. Bart Van Poppel. Die weet dat allemaal. Bart is lid van The Analogues. Een Nederlandse band die albums van de Beatles live integraal naspeelt, precies zoals ze op de plaat klinken. Bij voorkeur albums die de Beatles zelf nooit live hebben gespeeld. Zoals Sergeant Peppers of de dubbele witte. Uit hun psychedelische periode. Vol rare instrumenten en knettergekke geluidseffecten.

Zou het The Beatles zelf gelukt zijn om die ineengeknutselde sound op een podium te reproduceren? We zullen het nooit weten, maar The Analogues doen het. Gekkenwerk, maar wel van het mooiste soort. En een heerlijk excuus om je te verdiepen in de magie van de Beatles.

22 mei spelen ze Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in de AB in Brussel. Helaas uitverkocht. Op 19 oktober The White Album in de Roma in Borgerhout. En tussendoor ook in Liverpool.

 

*Strawberry Fields staat op geen enkele oorspronkelijke Beatlesplaat. Het was het eerste nummer dat ze opnamen voor Sgt. Peppers, maar de platenfirma wilde dat ze snel nieuw materiaal uitbrachten en dus verscheen het eerder op een single met twee A-kanten, samen met Penny Lane. Uiteindelijk kwam het niet op Sgt. Peppers terecht, en dat vond producer George Martin achteraf de domste beslissing die hij ooit had genomen.