Beatrix niet Van Oranje?

28 april 2011

Herinnert u zich nog dat Erwin Lensink vorig jaar tijdens Prinsjesdag een waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets gooide? Het incident vond ruim een half jaar geleden plaats, maar de gooier zit nog altijd vast en riskeert terbeschikkingstelling (tbs). Internering, zouden wij zeggen.

De advocate van Lensink was gisteren te gast bij Pauw & Witteman. Zij vertelde dat haar cliënt niet gewoon uit balorigheid had gehandeld, maar om de aandacht te vestigen op 'een aantal onderwerpen'. Vooral op het feit dat 'onze koninging onze koningin niet is'. Omdat Beatrix niet 'Van Oranje' zou zijn.

Dat bleek niet zomaar een particulier standpunt van een labiele figuur, maar een visie die door duizenden mensen gedeeld wordt. Ook door historici. En zeker door de leden van Pro Republica.

Kort samengevat komt dat standpunt hier op neer: niet Koning Willem III, maar ene Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz zou de biologische vader zijn van koningin Wilhelmina, de grootmoeder van koningin Beatrix. Willem III zou in 1879 ten tijde van de conceptie van Wilhelmina te oud geweest zijn. Hij leed in die dagen trouwens aan ver gevorderde syfilis. Van Wilhelmina is ook bekend dat ze toondoof was. Toondoofheid schijnt erfelijk te zijn en kwam niet voor in de familie.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select