Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bedelaars steeds vaker slachtoffer van mensenhandel

do 13 okt. - 5:50

Bedelaars zijn almaar vaker het slachtoffer van mensenhandel. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van het Federaal Migratiecentrum Myria. In veel gevallen worden de slachtoffers ook gedwongen om misdrijven te plegen of worden ze seksueel uitgebuit.
Gemeenten pakken het fenomeen van bedelaars vaak aan in functie van overlastbestrijding. Dat is contraproductief.

In totaal werden vorig jaar tien dossiers opgestart rond uitbuiting van bedelaars. "Op een totaal van 150 dossiers rond mensenhandel lijkt dat weinig, maar het gaat wel om een reëel probleem", zegt Stef Janssens van Myria in "De Ochtend".

Volgens hem zijn de bedelaars niet sterk geneigd om met de politie te praten en hebben ze er ook schrik van. "Daarom hebben magistraten en de politie ook niet veel interesse in de problematiek. De magistraat moet al erg gemotiveerd zijn vooraleer hij een dossier opstart."

De mensenhandelaars rekruteren hun slachtoffers op verschillende manieren. "Mensen die bijvoorbeeld bedelen in Roemenië worden daar weggehaald om hetzelfde in ons land te doen", zegt Janssens. "Soms wordt hen ook een job aangeboden in de bouw- of de zorgsector, maar wanneer ze hier dan aankomen, moeten ze heel andere dingen doen. Maar ook mensen met een beperking worden geronseld aan het station van Brussel-Noord."

In de meeste gevallen blijft het bovendien niet enkel bij uitbuiting. "Het gaat vaak om grote netwerken waarbij mensen gedwongen worden om misdrijven - zoals diefstal - te plegen. Minderjarige meisjes worden daarnaast soms ook seksueel uitgebuit."

Volgens het Myria moet er heel wat gebeuren om het probleem aan te pakken.

Gemeenten pakken het fenomeen van bedelaars vaak aan in functie van overlastbestrijding, aangezien ze niet gediend zijn met bedelaars. Maar dat is contraproductief voor de strafrechtelijke aanpak. Slachtoffers worden zo weggejaagd, wat het moeilijker maakt om zulke zaken te detecteren.

Bron © deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet