“Bedrijven in de bankensector worden voor een groot deel technologiebedrijven”

4 maart 2019
Kunnen werknemers in de bankensector werken tot ze 67 zijn? Een terechte vraag, want Axa laat oudere werknemers betaald thuiszitten en BNP Paribas Fortis sluit kantoren aan de lopende band. Toch zijn er voornemens in de bankensector om oudere mensen te leiden naar banen in andere sectoren.

“Bedrijven in de bankensector worden voor een groot deel technologiebedrijven. Dat betekent dat rollen die we in het verleden hadden morgen niet meer ingevuld kunnen worden”, vertelt Karel van Eetvelt, CEO van Febelfin, in fifty-fifty.

De vraag is hoe we mensen die vandaag werken toch nog een mooie professionele toekomst kunnen geven

Samen met de vakbonden gaan ze op zoek naar een oplossing voor mensen die geen toekomst meer hebben in de financiële sector.

“De vraag is hoe we mensen die vandaag werken toch nog een mooie professionele toekomst kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat ze een job vinden waar ze zich amuseren”, aldus van Eetvelt. “Vandaag gaat dat misschien over oudere mensen die al een carrière achter de rug hebben, maar morgen gaat dat over iedereen die in de sector tewerkgesteld wordt”.

Van Eetvelt wil vooral zorgen voor een goed uitgebouwd begeleidingstraject en een aanbod van aantrekkelijke jobs. “We willen echt zorgen dat mensen zich niet direct in een avontuur moeten storten om na 2 maand al te zeggen van dit is toch niets voor mij”.

We willen echt zorgen dat mensen zich niet direct in een avontuur moeten storten om na 2 maand al te zeggen van dit is toch niets voor mij

Dat begeleidingstraject zou genoeg vorming geven tijdens het moment waarop werknemers in de sector aanwezig zijn, zodanig dat ze hun competenties kunnen versterken, ook voor jobs buiten de banken. “Als je van een bank naar het onderwijs stapt, dan is er daar een heel andere cultuur”.

De eerste overeenkomst wordt afgesloten met de zorgsector. Ondertussen zijn er ook gesprekken aan de gang met het onderwijs, justitie en de logistieke sector. “Het is belangrijk dat er goede afspraken met de vakbonden van de ontvangende sector gemaakt worden, zodanig dat alles zonder problemen kan gebeuren”, aldus van Eetvelt.