"Bedrijven die komen mogen ook gaan"

5 september 2016
Bij Caterpillar in Charleroi gingen vorige week 2000 jobs verloren. Lokale politici reageerden woest. Waals minister-president Paul Magnette: "Dit is een schoolvoorbeeld van misprijzen van een multinational". Arbeidsmarktspecialist Jan Denys (Randstad) probeert te nuanceren: "Dat is een raar economisch wereldbeeld. Bedrijven mogen zich wel ergens vestigen maar nooit meer vertrekken."

Jan Denys begrijpt dat het collectieve ontslag bij Caterpillar voor hevige emoties zorgt.

Toch vindt hij dat het debat nuance verdient. Dat zei hij in #deminuut van Hautekiet:

"Als Caterpillar de deuren sluit dan is dit een emotioneel zwaar belastende gebeurtenis voor enkele duizenden werknemers en hun gezinnen. Dat de emoties in de berichtgeving oplopen is dan ook normaal. Alle begrip daarvoor. Maar enige duiding mag ook."

Dat Caterpillar sluit is in de eerste plaats een gevolg van het feit dat het bedrijf 50 jaar geleden heeft beslist om in de regio te investeren. Je kunt niet sluiten zonder eerst te openen.

"Dit betekent ook dat wie beslist om te investeren ook de mogelijkheid moet hebben om te sluiten. Zonder sluiting nooit nog een opening."

"Het zijn trouwens niet alleen zelfzuchtige, egoïstische aandeelhouders die beslissen om te sluiten. Ook de overheid heeft jaren geleden heel wat economische activiteit gesloten in de regio. De mijnen."

"De echte schande in de regio Charleroi is niet dat Caterpillar sluit. Het echte drama is dat er onvoldoende uitwijkmogelijkheden zijn voor de mensen die nu getroffen zijn. Hiervoor moeten de politici in de regio in de eerste plaats naar zichzelf kijken."

Oproep

  • Ben jij het eens met Jan Denys? Mogen we ons niet blind staren op het ontslag bij Caterpillar en moeten we focussen op het bredere verhaal?