Bedrijven worstelen met coronaregels op de werkvloer

27 augustus 2021
© Kobu Agency (Unsplash)
Werkgeversorganisatie VOKA wil voor 1 september overleg met de overheid over de coronamaatregelen om de "onduidelijkheid over de coronaregels voor bedrijven" uit te klaren. "Ik begrijp dat er verwarring is omdat er in de privésfeer andere regels en wetten lijken te gelden, maar het is in het belang van de werknemers en de continuïteit van het bedrijfsleven dat we uitbraken voorkomen", legt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis uit in 'De Wereld Vandaag'.

In de bedrijfswereld is er verwarring over de nieuwe coronaregels die vanaf 1 september ingaan. De aanbeveling voor telewerk wordt opgeheven en heel wat werknemers zullen kunnen terugkeren naar de werkvloer.

Werkgeversorganisatie VOKA wil zo snel mogelijk overleg met de overheid om de generieke gids die de preventiemaatregelen in de praktijk regelt aan te passen voor 1 september. Bedrijven moeten zich nog steeds houden aan een mondmaskerplicht wanneer het personeel op de werkvloer geen 1,5 meter afstand kan houden.

Ik snap de verwarring bij bedrijven. Je ziet dat er in de privésfeer andere regels lijken te gelden, die niet van toepassing zijn op de werksituatie.

Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde en lid van de GEMS, die de overheid adviseert in de bestrijding van de coronapandemie snapt dat de verwarring groot is bij bedrijven.

"Je ziet dat er in de privésfeer andere regels en wetten lijken te gelden, die niet van toepassing zijn op de werksituatie. Ik begrijp die reactie. Aan de andere kant blijft het in het belang van de werknemers en de continuïteit van het bedrijfsleven dat we uitbraken op het werk voorkomen. Dat is de situatie waar we ons in bevinden", legt Godderis uit in 'De Wereld Vandaag'.

Een van de grote problemen is dat de bedrijfsleiders niet weten hoeveel werknemers gevaccineerd zijn. "Het kan perfect zijn dat in het ene bedrijf slechts 40 procent van de werknemers gevaccineerd is en in een ander bedrijf meer dan 90 procent van de werknemers gevaccineerd is. Je vaart blind."

"In die zin ben ik er voorstander van dat de Comités voor Preventie en Bescherming via de bedrijfsarts zicht krijgen op de vaccinatiegraad van de werknemers. Dat kan bij bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Dat zou moeten lukken met respect van de privacyregels. Dan kan het beleid daarop afgestemd worden. De bedrijfsarts is uitstekend geplaatst om de vertrouwelijke medische gegevens om te zetten in collectieve geanonimiseerde gegevens, dus percentages voor een bedrijf."

Dat we nog niet knuffelend door de gang kunnen, dat is effectief zo.

Er zijn wel degelijk versoepelingen voor de bedrijfswereld en meer werknemers zullen opnieuw naar de werkvloer kunnen.

"In die zin ben ik gematigd positief. De mensen kunnen opnieuw terug naar het kantoor. Ik denk dat dat voor veel bedrijven een oplossing is. Dat we nog niet knuffelend door de gang kunnen, dat is effectief zo. Toch zijn er al een aantal mogelijkheden. We moeten rekening houden met de situatie zoals ze is. Werknemers komen terug van verlof uit het buitenland, vaak uit rode zones. Ook buitenlandse werknemers komen terug waarvan we de vaccinatiestatus niet kennen. De deltavariant is ook nog in het land."

Godderis verdedigt de voorzichtige politiek die aangehouden wordt in september. "We mogen niet vergeten dat de scholen ook opnieuw opengaan, wat ook voor verspreiding van het virus kan zorgen."

Beluister het gesprek met Lode Godderis in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: