Bedrijven zetten steeds meer onbetaalde stagiairs in

13 februari 2018
In Engeland krijgt de helft van de afgestudeerde jongeren geen geld voor hun eerste job. “Ook in Vlaanderen is het een probleem” zegt Frédéric Picavet van de Vlaamse Jeugdraad in “Nieuwe Feiten”.

“De laatste cijfers dateren uit 2013. Daar zagen we dat in België 80% van de stagiairs helemaal niet vergoed wordt” zegt Picavet. “Er is geen enkel land in Europa dat het zo slecht doet als België op het vlak van betalen van stagiairs, zowel binnen als buiten hun opleiding.” 

De ervaring loont uiteindelijk wel: het is fijn en positief om bepaalde jobs op je CV te hebben staan. Maar probleem is dat je bepaalde groepen van jongeren uitsluit. Want niet iedereen kan zich financieel permitteren om na zijn opleiding een “vrijwillige stage” te doen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het transport, of een eventuele tijdelijke verhuis. En vraag is ook hoe vrijwillig zo’n stage uiteindelijk nog is, als je bepaalde kwalificaties op je CV MOET hebben staan.

6 maanden

Er zijn weinig cijfers over, maar sommige onbetaalde stages zouden zelfs 6 maanden duren. “Die maanden die je niet betaald krijgt, kan je nooit meer inhalen” zegt Picavet. “Bovendien bouw je bepaalde sociale rechten niet op.”

En is dat allemaal wel legaal? “Het wettelijke kader zit heel moeilijk in elkaar” zegt Picavet. “Waarschijnlijk is het niet legaal. Vandaar ook dat het Europees Jeugdforum een klacht tegen België ingediend heeft. De eerste in zijn soort.”

Het bedrijfsleven treft geen schuld, vindt Picavet. Volgens hem ligt de fout bij de overheid, en hun regels die “flou” zijn. “Pak het probleem van die onbetaalde stages buiten het onderwijs nu eens kordaat aan” zegt hij.

Radio 1 Select