Beelden geen sluitende bewijslast ?

9 november 2011

In België rijden 3 exemplaren rond van de exclusieve Aston Martin V12 Vantage Carbon Black. Eén van de drie trotse bezitters zal vanaf gisteren twee keer nadenken vooraleer 293 kilometer per uur te rijden op de E17. Of, zal vanaf nu twee keer nadenken vooraleer zomaar beelden van zijn avonturen op youtube te gooien.

De beelden waarvan sprake laten zien hoe een - niet zichtbare man - met zijn sportauto over de E17 raast (de beelden zijn ondertussen verwijderd, een link plaatsen is daardoor onmogelijk). Een ander - reeds verwijderd - filmpje van dezelfde uploader toont ook duidelijk de nummerplaat van de wagen. Toch lezen we vandaag in verschillende artikels dat het youtubefilmpje geen "bijzondere bewijswaarde" heeft. Het is de politierechter die op basis van zijn "innerlijke overtuiging" de man kan veroordelen.

Kunnen beelden dan niet gebruikt worden voor de rechtbank ? Wat dan met veiligheidscamera's in winkels ? En wat als we een dief op heterdaad betrappen en zijn acties op film vastleggen ?

Radio 1 Select