Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck regisseert opera 'De bekeerlinge'

6 mei 2022
© Annemie Augustijns
Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck regisseert 'De bekeerlinge' bij Opera Ballet Vlaanderen. De opera van Wim Henderickx, gebaseerd op het boek van Stefan Hertmans, gaat in première op 10 mei in Antwerpen.

“Het was Wim Henderickx, de componist, die heel erg geïnspireerd was door de roman van Stefan Hertmans.” Het boek vertelt het verhaal van Vigdis, het katholieke hoofdpersonage, die zich bekeert omdat ze verliefd wordt op een Joodse man. “Hij zag daar meteen een opera in en toen kwam de uitnodiging tot bij mij met de vraag of ik de regie, scenografie en kostuums wilde doen.”

Hans Op de Beeck deed al eerder de scenografie van 'Don Carlos' van Verdi voor Opera Ballet Vlaanderen. “Toen had ik de regie niet in handen. Ik probeerde de regisseur toen zoveel mogelijk speelgoed te geven om mee aan de slag te gaan. En ik vond het toen jammer dat ik dat zelf niet mocht, nu kan dat wel.”

De scène

“Wat moeilijk voor me was is dat ‘De bekeerlinge’ zich heel specifiek afspeelt in de elfde eeuw.” De kunstenaar begon bij het ontwerpen van de kostuums. “Ik heb toen beslist om er m’n eigen zin mee te doen en niet te proberen om die eeuw helemaal na te bootsen.” Die vrijheid heeft hij ook doorgetrokken in de scenografie.

Lees verder onder de foto

© Annemie Augustijns

“Ik heb alles wat door elkaar gebruikt. Op het podium staat een art nouvea-achtige constructie met tandwielen waar koorleden aan kunnen draaien om verschillende achtergronden op en neer te laten gaan.” Ook op het voorplan ligt een mix van koetsen uit de jaren vijftig en een winkelwagen. “In eerste instantie is het mijn taak om een zo precies mogelijk evenwicht te geven tussen vorm en inhoud.”

In eerste instantie is het mijn taak om een zo precies mogelijk evenwicht te geven tussen vorm en inhoud.

Geen opera zonder muziek. “De muziek van Wim Hendericxk is heel rijk, organisch en lyrisch. Daarom heb ik beslist om de scenografie en regie heel rustig en kalm te houden.” Zo dragen de koorleden bijvoorbeeld een zwarte poppenspelersoutfit. “Zo zijn ze een soort van discrete ceremoniemeesters die constant het bühnebeeld laten veranderen.”

De première van ‘De bekeerlinge’ is op 10 mei in de opera van Antwerpen. De productie speelt vanaf 27 mei ook in de opera van Gent.