"Begroting is pijnlijke boodschap voor arme gezinnen"

17 oktober 2016
Op de internationale dag van het Verzet Tegen Armoede, geeft de federale regering met het begrotingsakkoord een pijnlijke boodschap aan arme gezinnen. Dat heeft Frederic Vanhauwaert, coördinator van Netwerk Tegen Armoede, gezegd in "De Ochtend". "De begroting houdt absoluut niet voldoende rekening met de armste laag van de bevolking", betreurt hij het akkoord.

Het Netwerk Tegen Armoede is niet te spreken over de nieuwe begroting van de regering-Michel. Eerder gemaakte beloftes om de uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens worden namelijk van tafel geveegd, door de welvaartsenveloppe niet volledig toe te kennen.

"Men keert maar 75 procent van de welvaartsenveloppe uit waardoor het onmogelijk wordt om een gelijke tred te houden tussen de uitkeringen en de welvaart", legt hij uit. "Er was beloofd de uitkeringen boven de armoedegrens te trekken, maar op deze manier zal de regering daarin een achterstand oplopen".

Ook de besparingen in de gezondheidszorgen baren Vanhauwaert zorgen:

De besparingen in de gezondheidszorg zullen ten koste gaan van de patiënt, en dan vooral de patiënt die het moeilijk heeft. De federale regering geeft hen een weinig hoopvolle boodschap.

Toch geeft ook Vanhauwaert toe dat enkele doemscenario's vermeden zijn. Er komt geen indexverhoging, geen btw-verhoging, geen verhoging van de accijnzen en geen beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen. "Het tegenhouden van een aantal maatregelen is zeker positief", benadrukt de coördinator. "Sommige intenties zitten goed, maar toch biedt het akkoord maar weinig perspectief voor de onderste laag van de bevolking. Men wil bijvoorbeeld jongeren sneller aan het werk krijgen, maar doet dat door het minimumloon naar beneden te halen. Dat lijkt me niet het beste idee. Je zou beter werkgevers stimuleren om jonge werknemers aan te werven".

Bron @ deredactie.be