"Behandel je tuin niet als een biljartlaken en laat het gras wat groeien!"

3 november 2019
Vogelkenner Jan Rodts vertelt in 'Touché' over wat hem raakt. Eén van de dingen die aan bod komen, zijn de keurig gemaaide gazonnetjes van menig mensen.

Mensen hebben, toen de buxusmot vanuit Azië naar onze contreien kwam, te veel gebruik gemaakt van spuitbussen om ze uit te roeien. Maar door het besproeien van de buxusmot, sterven ook rupsen op de buxus. En er blijkt uit onderzoek dat pesticiden worden doorgegeven van generatie op generatie. Dat is natuurlijk nefast voor (het leven in) onze tuinen.

Om terug meer leven in de tuin te krijgen, wil vogelbeschermer en -kenner Jan Rodts graag een oproep doen: "Stop met je tuin te behandelen als een biljartlaken. Laat het gras wat langer groeien en zorg voor een verwilderd hoekje in je tuin."

Volgens Jan zal een beetje verwildering ervoor zorgen dat je meer van je tuin kunt genieten én zul je veel meer leven in je tuin zien: "en dan bedoel ik niet alleen meer insecten, maar wat verwildering is ook goed voor egeltjes en dergelijke", zegt hij. 

Verder hoopt Jan dat mensen zich gaan concentreren op inheemse bomen en struiken: "Je moet het jezelf niet te moeilijk maken; kies voor inheemse bomen of struiken en maak een kleine oase van je eigen tuin. Als iedereen dat doet, dan komen we al een heel eind verder."

Meer weten?

Lijst van artikels