Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Belastingen niet betaald? Dan mag je wagen in beslag genomen worden

vr 19 aug. - 7:23

Wie achterstallige belastingschulden heeft of nog alimentatie moet betalen, riskeert daarvoor binnenkort met zijn auto aan de kant te worden gezet door de douane. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De douane kan met mobiele camera’s nummerplaten scannen van wanbetalers en hen uit het verkeer halen. Wie zijn schuld dan niet onmiddellijk betaalt, moet zijn auto aan de kant laten.
Douane

Het systeem waarbij de douane wanbetalers aan de kant kan zetten bestaat nu al voor penale boetes, boetes die door een rechtbank zijn uitgesproken. Maar het wordt nu uitgebreid naar openstaande fiscale schulden en alimentatievorderingen.

Het zijn de hardnekkige wanbetalers die worden geviseerd, verduidelijkt de overheidsdienst Financiën. "Het is geen maatregel die de gewone achterstallige belastingschulden zal treffen", zegt woordvoerder Francis Adyns. "Het is dus niet zo dat als u terugkomt uit vakantie en u was een belasting vergeten te betalen, dat u meteen in de database zit en riskeert aan de kant te worden gezet."

"Maar er zijn wel degelijk mensen die manifeste onwil tonen om een belastingschuld te vereffenen. Het is voor die mensen dat deze maatregel zal gebruikt worden." De exacte voorwaarden moeten nog bepaald worden en zullen in de loop van het najaar worden vastgelegd.

Hoe gaat het in zijn werk?

De douane gebruikt ANPR-scanners die nummerplaten kunnen herkennen. Die scanners staan opgesteld op het voertuig van de douane langs de openbare weg.

"Zowel binnenkomende als wegrijdende auto's worden gescand. Er is onmiddellijk een link met de database. Als er dan een rood kruis op het scherm komt, dan wordt de auto uit het verkeer geplukt en wordt aangeboden om onmiddellijk te betalen. Lukt dat niet, dan blijft de wagen aan de kant", legt Francis Adyns uit.

Technisch gezien is er dan nog geen sprake van een inbeslagname, wel van een "immobilisering". De wanbetaler heeft dan nog 30 dagen om alsnog te betalen. "Doet hij dat niet, dan wordt het voertuig definitief in beslag genomen. Dat betekent ook dat we de auto kunnen verkopen om de belastingen te kunnen voldoen."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet