Belg (69) opvallende deelnemer in "The Voice Mexico": "Nooit verwacht dat mijn spontane auditie zo zou lopen"

8 oktober 2018
De "blind auditions" van het muziekprogramma "The Voice" overleven door de stoelen van álle de coaches te laten draaien: dat is een straffe prestatie. Dit als gepensioneerde muziekliefhebber klaarspelen in het Mexicaanse programma "La voz México", dat is nog nét een tikkeltje straffer. Het overkomt Ley Memphis, een Antwerpenaar die al jaren in Mexico woont. In 'Nieuwe Feiten' vertelt hij hoe hij bijzonder toevallig in het programma is beland.

Ley Memphis is de artiestennaam van Antwerpenaar Louis Halé. In de "blind auditions" van de Mexicaanse "Voice" overtuigde hij de vier juryleden met zijn versie van klassieker "House of the rising sun" Animals. (zie bovenstaande video) Halé woont al meer dan 20 jaar in Mexico en voelt zich naar eigen zeggen noch Belg noch Mexicaan, "want de wereld is mijn thuis".

Met zijn lange grijze haren ("naar schatting 40 cm", zo beweert Halé zelf) ziet de Belgische Mexicaan er behoorlijk "rock-'n-roll" uit. Een verleden in de rockscène heeft hij niet, maar begin jaren 70 scoorde hij wel een bescheiden hit in de Vlaamse top 10 met het nummer "Een kudde schapen". "Op dat moment was het moeilijk om in België als artiest te overleven. Wat er nu gebeurt is ongelofelijk. Onbeschrijfelijk hoe veel reacties ik krijg. Ik had nooit verwacht dat het zo zou lopen. Fantastisch dat ik nu met één voet in het professionele circuit sta", vertelt hij in 'Nieuwe Feiten'.

Memphis heeft nog steeds de Belgische nationaliteit, maar is tientallen jaren geleden al uit ons land vertrokken. "Omwille van het weer", geeft hij toe. Na een professionele tussenstop in Nederland en Spanje, woont hij al een tijdje in Mexico. "Ik heb hier allerlei dingen gedaan: taallessen gegeven, voor een televisiezender gewerkt en ik heb lessen marketing gegeven op de universiteit. Wat ik nooit voor mogelijk heb gehouden, omdat ik als 15-jarige zelf gestopt ben met school", vertelt hij. "Nu ik gepensioneerd ben, leg ik me weer volledig toe op de muziek."

Het was niet de bedoeling dat ik auditie zou doen voor "La voz México". Ik was met iemand mee die niet is komen opdagen.

Het voornemen om zich meer toe te leggen op zijn passie is bij toeval uitgedraaid op een wel héél spontane auditie voor de Mexicaanse "Voice", vertelt Memphis. "Ik had een jongen leren kennen met een fantastische stem, en ik had hem warm gemaakt voor "The Voice". Hij schreef zich in, en bereidde zich voor op de eerste auditie, maar hij kreeg op het laatste moment geen vrijaf op het werk. Ik heb toen met mijn vrouw overlegd wat ik zou doen. Zelf dacht ik "ik ben hier nu toch, ik ga eens met de organisatie babbelen". En daar stond ik plots tussen 900 andere deelnemers."

Memphis maakt indruk op de programmamakers en stoot door tot de "blind auditions", de eerste auditieronde van "The Voice" die op televisie wordt uitgezonden. Daar draaien alle coaches hun stoel voor hem. "Ik heb gekozen voor Carlos Riveira. Met hem werk ik nu toe naar de volgende ronde: "the battles", waarin ik het opneem tegen een teamgenoot."

Hoelang Memphis het zal uitzingen in "La voz México" valt nog af te wachten. De finale van het programma is op 16 december. "Mijn stem doet het nog prima, want ik zing al sinds mijn 13e. Ik droom nergens van, en ik laat alles gewoon op mij afkomen."

Beluister het gesprek met Ley Memphis:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Radio 1 Select