Belg maakt geitenkaas voor Franse president

27 juni 2016
Als de Franse president geitenkaas eet, is dat kaas met een Belgisch randje. Het is de Belg Thierry Yernaux die al enkele jaren geitenkaas mag leveren aan het Élysée. Ward Bogaert, zelf ook liefhebber van een stukje kaas, zocht Thierry op.

Dat zoeken mag je gerust letterlijk nemen, want het domein van Thierry ligt goed verscholen in de bossen en velden van de Provence. Ondanks de naam en faam van zijn kaas blijft Thierry graag op de achtergrond: geen opvallende reclameborden langs de weg, geen grote winkel met parking op zijn domein. Thierry verkoopt op de lokale markt. En dus af en toe ook aan het Élysée.

Garage

Dertig jaar geleden maakte Thierry Yernaux een carrièreswitch om u tegen te zeggen. "Ik heb landbouwstudies gedaan, maar ik vond geen grond om een bedrijf te beginnen. Dus heb ik ook automechanica gestudeerd en heb ik een Volvo-garage geopend in Verviers."

De maker van de presidentiële geitenkaas was in België garagist! Dertig jaar geleden verkocht hij de garage en trok hij naar Frankrijk. "Ik wilde hier opnieuw een garage openen, maar mijn kinderen wilden in de landbouw stappen. Ik heb mee de stap gezet."

De meest exclusieve geitenkaas van Frankrijk

In de Alpes-de-Haute-Provence staat landbouw gelijk aan het houden van schapen of geiten. "De regio is bekend voor zijn kazen", zegt Thierry. "Onder meer de Banon is zeer bekend. Dat is een geitenkaas die rijpt op kastanjebladeren." 

Thierry maakt de kaas samen met zijn vrouw en zijn kinderen. "We zijn een echt familiebedrijf. We produceren ongeveer 300 bollen kaas (van 100 gram) per dag. We exporteren niet, we verkopen alleen in de regio. Ons eigen winkeltje is maar twee uur per dag open." 

"Het is een van de duurste kazen van Frankrijk, een bol van 100 gram kost €5."

Presidentiële kaas

Maar hoe komt het nu dat een bescheiden Belg uit de Provence al jaren geitenkaas mag leveren aan Franse presidenten? Thierry: "Enkele jaren geleden was President Sarkozy te gast in de vallei. Ik was uitgenodigd om enkele van mijn producten te tonen. Sarkozy heeft me toen uitgenodigd om op het Élysée met de chef te gaan praten. En dus zijn wij met onze kaas op TGV gestapt. Sarkozy was ervan overtuigd dat zijn vrouw Carla Bruni onze kaas lekker zou vinden. Ook nu leveren we nog af en toe aan de Franse president Hollande."

Beluister hieronder de volledige reportage van Ward Bogaert:

 

Thierry Yernaux bij de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy.

Thierry Yernaux bij de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy.

De kazen van Thierry Yernaux.

De kazen van Thierry Yernaux.