Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Belg is minder tevreden op het werk door coronacrisis: 1 op de 10 kijkt uit naar nieuwe job

do 18 feb. - 6:40

Belgen zijn minder tevreden over hun werk sinds de uitbraak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een studie van KU Leuven en interimbedrijf Tempo-Team. 10 procent van de bevraagden kijkt zelfs uit naar een nieuwe job. Dat is een bijzonder hoog percentage, volgens professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck. "Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar."
© Bermix Studio (Unsplash)

Welke impact heeft de coronacrisis op het functioneren van de Belgische werknemer? Dat onderzocht de KU Leuven, in samenwerking met interimbedrijf Tempo-Team. Hun conclusie luidt: Belgen zijn minder enthousiast over hun werk sinds de start van de crisis. Ongeveer één op de vijf werknemers beleeft minder werkplezier, is minder optimistisch over zijn job, zegt minder opleidingsmogelijkheden te krijgen en is minder tevreden over collega's en leidinggevenden. Bijna één op de drie werknemers ervaart bovendien ook meer stress.

Opvallend is dat maar liefst tien procent ook uitkijkt naar een nieuwe job. "Dat is een bijzonder hoog percentage," zegt professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck (KU Leuven). "Niet alleen is het een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van vorig jaar, het is ook opvallend dat uitgerekend in crisistijd zoveel mensen op zoek willen gaan naar ander werk. Normaal blijven we in tijden van crisis juist erg honkvast."

Volgens professor Van den Broeck heeft dat te maken met de aard van de coronacrisis. "Veel mensen ervaren dit vooral als een gezondheidscrisis en minder als een economische crisis. Bovendien is er ook nog veel vraag naar werknemers. Er is dus nog wel wat beweging op de arbeidsmarkt mogelijk."

Het belang van verloning wordt overschat. Ook de jobinhoud is erg belangrijk.

De bevraagde werknemers gaven aan dat ze bij hun zoektocht naar een nieuwe job vooral geïnteresseerd zijn in een betere verloning. Werknemers opslag geven, is dat dan de oplossing? Niet echt, zo blijkt. "Het belang van verloning wordt overschat," stelt professor Van den Broeck. "Iemand die enkel voor het loon een job kiest, zal vaak bedrogen uitkomen. Het is grotendeels de inhoud van de job die bepaalt of je je goed voelt op je werk. Het heeft ook een belangrijke impact op het stressniveau en de manier waarop je naar je job kijkt."

Het belangrijkste advies voor werkgevers is volgens Van den Broeck dan ook:  zorg ervoor dat je werknemers tevreden zijn over hun jobinhoud. "Zorg voor variatie in het werk, geef beslissingsrecht aan werknemers, bied ontwikkelingsmogelijkheden aan, zorg voor zinvol werk... Als zulke zaken goed zitten, zullen mensen zich beter voelen en positief denken over hun werk."

Beluister het gesprek met Anja Van den Broeck, professor arbeidsmotivatie (KU Leuven) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet