Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Belgen blijven zwart geld "witten": "Regeling komt onze economie ten goede"

ma 5 nov. - 6:45

Belgen maken massaal gebruik van de mogelijkheid om zwart geld te regulariseren. Sinds de regering Michel dat in 2016 opnieuw mogelijk maakte, werd al voor 1 miljard euro aangegeven. Daarvan vloeit een deel terug naar de Belgische staatskas: "Het geld komt zo in het officiële circuit terecht en komt zo onze economie ten goede", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
Johan Van Overtveldt

Belgen blijven massaal zwart geld regulariseren. Wie eerder belastingen heeft ontlopen, kan door de "fiscale amnestie" zijn zwart geld aangeven zonder dat daar sancties op volgen. Een deel van dat zwarte geld vloeit dan terug naar de schatkist. "Het bewijst dat deze aanpak werkt", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Sinds de regering-Michel fiscale amnestie in 2016 terug mogelijk maakte, zijn al meer dan 1.600 aanvragen ingediend, goed voor zo'n 1 miljard euro. In totaal stroomt er daarvan zo'n 326 miljoen euro naar de staatskas.

170 miljoen euro daarvan werd dit jaar in rekening gebracht, maar de regering rekent voor de begroting dat dit oploopt tot 300 miljoen, 200 miljoen federaal 100 miljoen regionaal. "Er is altijd een eindejaarsrush", zegt Van Overtveldt gerust. "Vorig jaar is er in december even veel binnengekomen als de 11 voorgaande maanden."

Benoeming Vanackere: "We moeten politieke evenwichten respecteren"

Vorige week ontstond politieke ophef over de voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als directielid van de Nationale Bank. Als Vanackere zijn partijgenote Marcia De Wachter vervangt als directeur, zal er geen enkele vrouw meer in de directie zetelen.

De minister geeft toe dat het directiecomité op die manier niet meteen de samenleving anno 2018 meer zou weerspiegelen. "Dat is een understatement". Toch merkt de minister op dat alle politieke partijen boter op het hoofd hebben. "De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd."

De benoeming van Vanackere is nog niet definitief. Het koninklijk besluit dat de aanstelling moet bezegelen, is immers nog niet genomen. Of er nog een discussie over zal plaatsvinden aan de regeringstafel, zoals Open VLD wil, moet premier Charles Michel beslissen, zegt Van Overtveldt. "Wat mij beteft is het bespreekbaar", zegt hij.

Toch waarschuwt de N-VA'er dat ook de "politieke evenwichten" binnen de directie moeten worden gerespecteerd. Elke partij heeft zo zijn mannetje in het bestuur, en het was nu eenmaal aan CD&V om een nieuwe directeur te benoemen, aldus Van Overtveldt.

Bekijk het interview met Johan Van Overtveldt in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet