Belgen maken bommen

27 februari 2016
Mocht u ooit in het noorden van Engeland zijn en in de buurt van Birtley komen, moet u zeker de Lamesley Road Garage bezoeken die Dave Wilkinson daar uitbaat.
Heeft u op de link geklikt? Valt een beetje tegen, hé. Een lelijke, beetje armoedige garage.
 
Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar het bandenbedrijfje van Meneer Wilkinson is gevestigd in een historisch gebouw. Het is het laatst overgebleven stukje van wat ooit een Belgische kolonie in Engeland was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog heette deze plek Elisabethville, een stadje van zesduizend inwoners. Allemaal Belgen die werkten in de munitiefabriek van Birtley, en die er dus mee voor gezorgd hebben dat de Duitsers werden verslagen.
 
Dirk Musschoot heeft er een boek over geschreven, "Belgen maken bommen". Het is een vluchtelingenverhaal: toen de Duitsers België binnenvielen, kwam er een massale vluchtelingenstroom op gang richting Nederland, Frankrijk en Groot-Brittanië. De Belgen die in Engeland terecht kwamen, werden ingezet in de oorlogsindustrie. Elisabethville was daar het centrum van.
 
Het is een beetje ingewikkelder dan dat. Als u de details en de nuances wil kennen heb ik een tip voor u. Naar Interne Keuken luisteren. Of dat boek van Dirk Musschoot lezen.