Belgen met Congolese roots over brief van Koning Filip waarin hij spijt betuigt: "Goed signaal"

30 juni 2020
Voor Belgen met Congolese roots is de brief waarin koning Filip zijn spijt betuigt aan het Congolese volk voor de Belgische gruweldaden in Congo een erg belangrijk signaal.

In een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid betuigt koning Filip zijn "diepste spijt" voor de wandaden die tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode zijn aangericht. "Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die weer pijnlijk voelbaar worden", klinkt het. De brief komt enigszins onverwacht. Filip is de eerste Belgische koning die zich uitspreekt over Congo.

Tracy Tansia Bibo, die in Oost-Congo strijdt tegen geweld en uitbuiting van vrouwen in het Maison de la Femme, reageert emotioneel. "Wij hebben die strijd voor erkenning voor wat er is gebeurd tijdens de kolonisatie superlang gestreden. Nu de koning zegt dat hij spijt heeft van wat er gebeurd is, dat hij tegen racisme is en dat wil bestrijden en dat hij achter de bijzondere commissie staat in het parlement (die zich zal buigen over hoe we ons koloniaal verleden kunnen verwerken, red.) is al een stap in de goede richting", zegt Bibo in 'De Ochtend'.

"Het zijn niet de excuses die we verwachten", zegt Lieven Miguel Kandolo, journalist bij StampMedia en voorzitter van Kolamela, een organisatie in Vilvoorde die jongeren helpt hij hun identiteitsontwikkeling. "Maar het is een goed signaal dat hij al spijt betuigt. Ik hoop echt dat het Belgische koningshuis samen met de federale regering zijn verantwoordelijkheid zal opnemen om zo snel mogelijk met officiële excuses te komen. Ik zie die officiële excuses als een symbolisch begin van een nieuwe, gelijkwaardige relatie tussen België en Congo."

Bekijk het gesprek met Tracy Tansia Bibo en Lieven Miguel Kandolo in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: