Belgica: een trip van drank, drugs en rock-'n-roll

28 februari 2016
Het beroemdste café van Gent heeft sinds zondagavond een eigen film. De basis van 'Belgica', de nieuwe film van Felix Van Groeningen, is het verhaal van de Charlatan. Of toch niet?

Zondagavond was er in Gent de première van BelgicaTom Vermeir en Stef Aerts spelen twee broers die samen een oud café in Gent overnemen en waar er vanalles misgaat. Veel parallellen met het verhaal vanJoris en Gerald Claes die in 2000 de Charlatan overnamen. Maar volgens Felix Van Groeningen is zijn film niet echt de verfilming van dat verhaal. 

De film is eigenlijk een mengeling tussen fictie en de realiteit, daarom heb ik van in het begin gezegd dat het niet het verhaal is van de Charlatan.

Maar Felix zal nooit ontkennen dat de film geïnspireerd is op dat verhaal. Zijn vader Jo heeft de Charlatan in 1989 opgericht en verkocht het in 2000. Felix heeft er ook jarenlang gewerkt en hij heeft er vanalles meegemaakt. In die jaren is er heel veel veranderd. En er is ook heel veel misgegaan.

In het begin was de Charlatan een klein, gezellig café. Het personeel was heel verbonden en werd een soort familie die samen heel wat deelde. Het café werd een soort mini-maatschappij. De Charlatan werd steeds populairder, maar doordat het alsmaar groter werd, veranderde er heel veel. Het groeide uit van een café om te drinken naar één om te dansen. Dat brengt veel foute dingen met zich mee.

Het schip begon te zinken en toen was het te laat

Drank, drugs en veel geweld werden dagelijkse kost aan de Vlasmarkt, iets waar de vader van Felix niet op gerekend had. Hij werd gedwongen het café met meer regels en met een hardere hand uit te baten en dat heeft geleid tot de ondergang.

Vandaag de dag kan je volgens Felix geen café meer uitbaten op de manier die toen de norm was. De uitbaters waren zich er toen niet van bewust dat er zo veel fout liep. Het café stond bekend om drugs, geweld en dealers en Jo Van Groeningen noemde zijn klanten zelfs 'patiënten'. Toen ze zich realiseerden dat het mis ging was het eigenlijk al te laat en was het dweilen met de kraan open.

Muziek als hoofdpersonage

Door de herinneringen van Felix en de verhalen die hij hoorde van de broers Claes die het café in 2000 overnamen te mengen ontstond Belgica. Naast de twee broers is de muziek het derde hoofdpersonage. Niet toevallig is die ook geschreven door twee broers, Stephen en David Dewaele van Soulwax. Dit nummer komt uit de film en geeft perfect de sfeer die er in het café heerste weer.