België beëindigt evacuaties vanuit Afghanistan

26 augustus 2021
© Belga
"De Belgen hebben 1.400 mensen uit Kaboel geëvacueerd. Dat is niet niks, maar hoe dan ook is niet iedereen die weg wilde, ook weg geraakt" zegt Rudi Vranckx in 'De Ochtend'.

Gisteren werden nog 5 vluchten uitgevoerd tussen Kaboel en Islamabad, in Pakistan. Later op de avond kwam er dan een verrassende mededeling. "De federale regering heeft besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel te beëindigen, gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners."

"Sinds 21.30 uur (Belgische tijd) zijn alle medewerkers van operatie Red Kite en de geëvacueerden verzameld in Islamabad. België zal de komende dagen de repatriëring van de geëvacueerden en het contingent van Operatie Red Kite naar ons land verderzetten.

(lees verder onder de foto)

Rudi Vranckx (© Radio 1)
Rudi Vranckx (© Radio 1)

Rudi Vranckx is verrast. "Dat het voor het weekend zou eindigen leek wel duidelijk. De Verenigde Staten en de Britten moeten tegen 31 augustus zelf nog 7.000 militairen uit Afghanistan weg krijgen, dat het dus enkele dagen voordien zou stoppen, lag vast. Maar dit is wel vroeger dan gedacht."

Vranckx gaat ervan uit dat er op Europees niveau overlegd is over wie nog blijft. "De Belgen en de Polen zijn gestopt met evacuatievluchten, maar bijvoorbeeld de Fransen en de Nederlanders zijn er nog. Ik ga ervan uit dat er samengezeten is, dat ze mekaar misschien gaan opvangen om Belgen die dat willen, mee te nemen."

België heeft 1.400 mensen uit Kaboel kunnen evacueren. "Dat is niet niks, maar hoe dan ook is niet iedereen die weg wilde, ook weg geraakt", zegt Vranckx.

Niet iedereen die weg wilde, is ook weg geraakt.

Hoe langer hoe moeilijker om mensen te evacueren

De taliban hebben aangekondigd dat ze niet meer willen dat Afghanen het land verlaten. "Een drietal dagen geleden zeiden de taliban dat Afghanen beter in hun eigen land zouden blijven. Een woordvoerder stelde dat de Amerikanen moeten stoppen met mensen weg te lokken. Duizenden dynamische krachten die het land verlaten, dat zien ze met lede ogen aan", zegt Rudi Vrancxk.

Hoe kunnen de Belgen en Afghanen die een band met ons land kunnen aantonen, nog weg uit Afghanistan? Vrancxk wikt en weegt. "Achter de schermen wordt gepraat met de Amerikanen over de beloftes om buitenlanders te laten vertrekken. Eventueel met commerciële vluchten, als die al heropstarten, want dat moet technisch mogelijk zijn. Veel hangt ook af van de taliban: hoe hard is hun houding na 31 augustus?"

Beluister het gesprek met Rudi Vranckx in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: