België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers: "Vaccinatiestrategie op langere termijn herbekijken"

3 februari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
België gaat het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op basis van een advies van de Hoge Gezondheidsraad. "Op de wat langere termijn moeten we onze vaccinatiestrategie herbekijken", zegt hij. Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing toe.

Na onder meer Duitsland en Frankrijk beslist ook ons land nu om het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan mensen ouder dan 65 toe te dienen. Nochtans had het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin eerder een positief advies gegeven zonder leeftijdsbeperking, maar volgens sommige landen zijn er momenteel te weinig gegevens die garanderen dat het ook bij oudere mensen goed werkt. Ook onze Hoge Gezondheidsraad adviseert nu het vaccin voorlopig eerst aan mensen jonger dan 55 toe te dienen.

"De Hoge Gezondheidsraad zegt heel duidelijk dat het AstraZeneca-vaccin een erg goed vaccin is voor mensen tussen 18 en 55", zei minister Vandenbroucke in 'Het Journaal'. "Maar men zegt ook: we hebben vandaag niet genoeg gegevens om met zekerheid te zeggen dat het ook zo goed werkt bij oudere mensen. Als je dat niet zeker bent, dan is het advies om het vaccin te beginnen gebruiken bij mensen jonger dan 55."

Viroloog Johan Neyts: "Juiste beslissing"

Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) toe. "Ik denk dat dit de juiste beslissing is", zegt hij in 'Terzake'. "De beste vaccins, die van Moderna en Pfizer-BioNTech, bieden 94 tot 95 procent bescherming. Hou die voor de meest kwetsbare mensen, de oudere mensen in onze maatschappij."

Beluister het gesprek met minister Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: