België heeft dringend nood aan hooggeschoolde buitenlanders

16 augustus 2017
Ons land moet aantrekkelijker worden voor hooggeschoolde buitenlanders. Want de komende jaren heeft België nood aan ruim 1 miljoen nieuwe hooggeschoolden. En alleen met onze eigen hooggeschoolden zullen we het niet redden. Dat staat in een internationale studie in opdracht van de uitzendgroep Randstadt.

In ons land is het aantal jobs voor laaggeschoolden snel aan het verminderen, terwijl de jobs voor hooggeschoolden alsmaar toenemen. De komende jaren (van 2013-2025) zijn er in België dan ook 1,1 miljoen nieuwe hooggeschoolde werknemers nodig, voorspellen de onderzoekers. Want met de nieuwe technologische evoluties is er alsmaar meer vraag naar hoogopgeleide profielen.

En daar komt dan ook nog eens de vergrijzing bij, waardoor veel ingenieurs en andere hooggeschoolden die binnenkort met pensioen gaan, vervangen moeten worden. En het is niet alleen de ICT-sector die hoogopgeleiden nodig heeft, ook de gezondheidssector en de overheid bijvoorbeeld mikken op deze profielen, vertelt Jan Denys van Randstadt.

40 procent Belgische hogeropgeleiden tegen 2030

Maar waar kunnen we al die nieuwe hooggeschoolde werknemers vinden? Voor een groot deel in eigen land, zegt Jan Denys. De onderzoekers verwachten dat in 2030 iets meer dan 40 procent van de Belgische beroepsbevolking hooggeschoold zal zijn. Het aandeel laaggeschoolden duikt onder de 20 procent.

Daarmee staat België aan de top van Europa. Samen met Zweden en Frankrijk blijkt ons land één van de sterkste stijgingen op te tekenen. Een pluim voor ons performant hoger onderwijs, vindt Denys. Maar toch zullen we het met onze Belgische hooggeschoolden alleen niet halen, zegt Denys, we moeten ook hooggeschoolde buitenlanders kunnen aantrekken.

Geen luxe

En daar doet België het minder goed. We trekken wel heel wat migranten aan, maar slechts een kwart van hen is hooggeschoold, blijkt uit cijfers van 2011. "Maar wat erger is", zegt Denys, "als één van de weinige OESO-landen, slaagde België er in 10 jaar tijd (tussen 2001 en 2011) niet in om dit aandeel op te trekken. En het ziet er niet naar uit dat dat nu anders is."

Maar hoe kun je dan hoogopgeleide buitenlandse werknemers overtuigen om in jouw land te komen werken? De onderzoekers geven 3 factoren aan die kunnen helpen: hoge lonen, veelvuldig gebruik van het Engels (een taal die de meeste buitenlandse hoogopgeleiden machtig zijn), en lage belastingen.

Maar net op die punten blijkt ons land middelmatig tot ronduit slecht te scoren. En dus is er nog werk aan de winkel, vindt Denys, want we hebben niet de luxe om die hooggeschoolde buitenlanders links te laten liggen.

Radio 1 Select